Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VS eisen dat Egyptische machthebbers ngo’s met rust laten

Een Egyptische soldaat bewaakt de entree van een Amerikaanse ngo in Kairo terwijl deze wordt doorzocht. Foto AFP / Filippo Monteforte

Egyptische militairen en politieagenten hebben vandaag in heel het land invallen gedaan bij kantoren van mensenrechtenorganisties en pro-democratiegroepen. De Amerikaanse regering heeft er bij de Egyptische autoriteiten op aangedrongen direct een eind te maken aan de invallen.

De ngo’s worden er door de Opperste Raad voor de Strijdkrachten van beschuldigd de veiligheid in Egypte in gevaar te brengen.Ze zouden dit doen door aan te zetten tot betogingen en daarbij worden geholpen met geld uit het buitenland. Het is de eerste keer dat er invallen zijn gedaan bij ngo’s sinds de val van ex-president Hosni Mubarak.

VS eisen stop op intimidatie ngo’s

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Egypte met klem verzocht ngo-medewerkers niet langer te intimideren en alle spullen terug te geven.De Arabische mensenrechtenorganisatie (ANHRI) zegt dat zelfs tijdens het regime van Mubarak dergelijke invallen niet werden uitgevoerd.

Het plegen van invallen bij ngo’s is volgens ANHRI ‘onderdeel van een systematische campagne tegen deze organisaties die eerder is voorbereid’. Amnesty International sluit zich hierbij aan.

‘Telefoons, laptops, en documenten in beslag genomen’

Het Egyptische ministerie verklaarde dat de invallen zijn gedaan als onderdeel van een onderzoek naar de financiering van rechtengroepen, maar het lijkt erop dat de militaire leiding van Egypte de schuld voor de aanhoudende onrust in het land probeert af te schuiven op ‘het buitenland’.

Een van de organisaties waar een inval werd gedaan was het Amerikaanse Freedom House. Die verklaarde volgens AP dat medewerkers werden ondervraagd en dat mobiele telefoons, laptops, geld en documenten in beslag werden genomen.