Verkiezingsprogramma Prochorov speelt in op Russische betogers

Prochorov mengde zich zaterdag onder de tienduizenden demonstranten in Moskou. Foto Reuters / Mikhail Voskresensky

De Russische miljardair Michail Prochorov lijkt zijn campagne in aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen van 2012 te zijn begonnen. In zijn voorgenomen strijd met premier Vladimir Poetin gaat hij aandringen op het invoeren van een gezamenlijke munteenheid voor de Europese Unie en Rusland.

Als hij in maart wordt gekozen, zo maakte Prochorov vandaag bekend bij de presentatie van zijn verkiezingsprogramma, wil hij zich inzetten voor een ‘munteenheid gebaseerd op de euro en de roebel’. Hij zei tevens dat hij bij verkiezingswinst de Doema, die na omstreden verkiezingen begin deze maand werd gekozen, gaat ontbinden.

‘Kunnen niet bouwen op kolen en olie’

In december 2012 wil Prochorov opnieuw parlementsverkiezingen houden. Hiermee komt de op twee na rijkste man van Rusland tegemoet aan eisen van betogers die en masse nieuwe verkiezingen eisten. Hij stelde zich op 12 december verkiesbaar nadat Poetins partij Verenigd Rusland flink verloor bij de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen.

Prochorov wil het Russische politiek landschap bevrijden van Poetins ijzeren greep. Verder hoopt hij het rechtssysteem te moderniseren en ontdoen van corruptie.

“Het is hoog tijd dat we begrijpen dat Rusland niet kan groeien op tonnen kolen, olievaten en kaphout. We hebben een systeem nodig van mensenrechten dat erkend wordt door het volk en beschermd wordt door de wet.”

Critici zeggen dat Prochorov zich door het Kremlin laat gebruiken als antwoord op de ontevreden Russen en hen een schijntegenstand te bieden tegen Poetin. De miljardair geeft volgens AP toe dat het Kremlin hem als gereedschap zou willen, maar zweert zijn eigen spel te spelen en een positieve verandering te willen brengen.

    • Jules Seegers