uitgelicht

None

Film

The Water Horse (Jay Russell, 2007, Australië/Engeland/VS). Warme jeugdfilm. Elfjarige Angus woont vlak bij Loch Ness en vindt op een dag een ei, waar een wonderlijk wezen uitkomt. Het duurt niet lang voor we in Crusoe, zoals Angus hem doopt, het Monster van Loch Ness zien. Maar anderen zien het ook en Crusoe loopt gevaar. Ook met Emily Watson. SBS6, 20.30-22.40u.

Millennium: Luftslottet som sprängdes / Millennium 3: Gerechtigheid (Daniel Alfredson, 2009, Zweden). In twee delen uit te zenden slot van de Millenniumtrilogie is opnieuw een visueel en dramatisch wat vlak product waarin met name de schurken weinig reliëf krijgen. De troebele levensloop van punkhacker Lisbeth Salander (Noomi Rapace) wordt verklaard vanuit een sinister bureaucratisch complot. Ned.3, 22.45-0.20u.

I Love You, Man (John Hamburg, 2009, VS). Bromance (een samentrekking van brother en romance) leert mannen dat mannenvriendschappen bestaansrecht hebben in een gefeminiseerde samenleving. Film volgt de patronen van de traditionele screwball comedy, maar draait de rollen om. Vriendloze (maar gelukkig verloofde) Paul Rudd gaat op zoek naar een getuige voor zijn huwelijk. De vriendschap die daar uitrolt met Jason Segel vormt een bedreiging voor zijn gezapige relatie.BBC 1, 23.50-01.30u.

Informatief

Terzake docu: Moordende woorden. Voor Anders Breivik was zijn moordpartij de voltooiing van een missie die hij zichzelf had gesteld. Jaren had hij gewerkt aan een lijvig werk waarin hij zijn extremistische ideeën uit de doeken deed. Dat werk stuurde hij naar meer dan 1.000 mensen van wie hij dacht dat ze gelijke ideeën hadden. De Noorse televisie is gaan kijken wie daar zo allemaal tussen zat en is die mensen gaan confronteren met het gedachtegoed van Breivik. Canvas, 20.10-20.40u.

Over de doden 2011. Jaaroverzicht van hen die ons tot nu toe ontvielen. Bekende en minder bekende namen (Duys, Kraaijkamp, De Gooyer, Heijn, Jobs, Winehouse, Muskee, Haasse, Taylor, Havel) worden geëerd aan de hand van niet altijd bekende beelden. Wilson Greatbatch die de eerste bruikbare implanteerbare pacemaker ontwikkelde, Ron Hickman die rijk werd met de workmate. Verder sporters (Van Beveren, Derksen, Coerver, Frazier, Halman, Moulijn) en ondernemers (Auping, Peijenburg, Blokker). En Mohamed Bouazizi, de Tunesische fruitverkoper. Ook een aantal dode dieren haalden het nieuws: Knut de ijsbeer, het paard Hickstead en Heidi de buidelrat.Ned.1, 20.30-21.35u.

Metropolis: Dood. Correspondenten overal ter wereld onderzochten de manier waarop mensen omgaan met de dood. In Nederland is de persoonlijke uitvaart in opkomst en zien we die van trucker Benny. Hij wordt in een begrafenisvrachtauto door Nijmegen gereden. In Kenia zien we een stoet met professionele rouwers, ingehuurd om met veel lawaai de dode een waardig afscheid te geven. Op een begraafplaats van Manila wonen zo’n duizend gezinnen in en rondom de graven van hun verwanten omdat ze geen geld hebben voor een normaal huis. Het meest opmerkelijke verhaal komt deze week uit Puerto Rico, waar men zich na het overlijden kan laten opzetten, in bijna elke gewenste houding.Ned.3, 21.00-21.35u.

3Doc Code Rood: Meisjeshandel. In een opvanghuis ergens in het land zitten twintig getraumatiseerde meisjes. Ze proberen er, onder begeleiding en bescherming, van hun pooier af te komen. De negentienjarige Monique vertelt in deze documentaire hoe ze eerst werd verkracht en vervolgens werd gedwongen om dingen te doen die ze nauwelijks durft uit te spreken. En de twintigjarige Wianda werd door haar pooier van de trap gegooid toen ze zwanger was. Haar kindje verloor ze na zes maanden zwangerschap. Daarna zette hij haar in als escort en sloot hij haar thuis op. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 1.500 meisjes slachtoffer van mensenhandel.Ned.3, 21.35-22.30u.

Amusement

Laurel & Hardy. Drie films met de Dikke en de Dunne. In A Chump at Oxford (1940) ontvangen de twee, als beloning voor het pakken van een bankrover, een beurs voor Oxford. De studenten daar (onder wie Peter Cushing) zijn niet gelukkig met hun komst. Om 21.15u de slapstick Hog Wild (1930), waarin mevrouw Hardy eist dat Ollie eerst een radioantenne op het dak zet voordat hij naar buiten mag. Stan gaat Ollie een handje helpen. Tot besluit om 21.35u Double Whoopee (1929), waarin het duo in een chic hotel als portier en kruier werkt. Met desastreuze gevolgen.Arte, 20.15-22.05u.