Tweets van Wilders halen altijd de krant

Met een berichtje van 140 leestekens bepaalt PVV-leider Geert Wilders regelmatig de nieuwskoppen. Zijn tweets vinden gretig aftrek in Nederlandse kranten. Dat concludeert de Nederlandse Nieuwsmonitor, het wetenschappelijk instituut voor de journalistiek.

Nieuwsmonitor onderzocht alle tweets van Wilders in 2011 en keek daarna in welke mate de Nederlandse landelijke dagbladen zijn bericht overnamen. Wilders stuurde dit jaar 333 tweets, 52 daarvan kwamen in de dagbladen. Over die tweets werden in totaal 134 artikelen geschreven.

NRC Handelsblad is volgens het onderzoek het meest geïnteresseerd in de tweets van Wilders. In 38 artikelen werd een tweet van hem genoemd. Nrc.next schreef het minst over de tweets van de PVV-leider.

De meest geciteerde tweet van Wilders was een cynische felicitatie aan PvdA-fractieleider Job Cohen: „Gefeliciteerd Job met de 65ste verjaardag van de PvdArabieren. Jullie gaven NL massa-immigratie en importeerden velen kanslozen en criminelen”. Exclusief dit artikel werd deze tweet tien keer genoemd in verschillende kranten.

Veel Nederlandse politici gebruiken Twitter als communicatiemiddel. De meesten genereren daarmee veel minder publiciteit dan Wilders. Een ander verschil is dat politici als Diederik Samsom (PvdA) en Boris van der Ham (D66) andere twitteraars volgen en reageren op opmerkingen. Soms leidt dit tot een heel debat in tweets. Wilders volgt niemand en reageert nooit op tweets die aan hem gericht zijn.

Wilders geeft zelden interviews en licht zijn tweets zelden toe. Zo reageerde hij vanochtend niet op verzoeken om zijn laatste tweet over de hypotheekrenteaftrek toe te lichten. In Trouw en de Volkskrant van vanochtend staat zijn tweet desondanks op de voorpagina.

Nieuwsmonitor concludeert dat de tweets van Wilders nieuwswaardig zijn omdat het de enige wijze is waarop Wilders zijn standpunten verkondigt. Het instituut waarschuwt dat dit een keerzijde heeft: „Journalisten dienen zich te realiseren dat zij hem op deze manier een luxepositie gunnen die een politicus normaal niet krijgt: Het doen van uitspraken zonder kritische bevraging of debat.” Volgens Nieuwsmonitor moeten journalisten en politici heroverwegen of Twitter geschikt is voor communicatie met Wilders.

    • Diederik Huffels