Turkije wil geen doofpotaffaire, geeft fout bij luchtaanval toe

Omwonenden van Ortasu, waar de aanval werd geplaatst, stapelen de lijken van de slachtoffers op. Foto Reuters

De Turkse regering heeft toegegeven een grove fout te hebben gemaakt bij een luchtaanval op vermeende Koerdische militanten. De 35 burgers die werden gedood blijken geen PKK-strijders maar sigarettensmokkelaars te zijn geweest.

De AK-partij van premier Tayyip Erdogan belooft dat de zaak niet de doofpot zal ingaan. AK-woordvoerder Huseyin Celik zei vanmiddag rechtstreeks op de Turkse televisie dat de aanval “betreurenswaardig” is.

“Vast is komen te staan dat het niet ging om terroristen maar smokkelaars. (…) Als er fouten zijn gemaakt, als er gebreken en tekortkomingen zijn geweest, zullen deze absoluut niet worden verdoezeld.”

Het leger ontkende eerder vandaag nog dat er burgers waren omgekomen bij de aanval. Vanmiddag braken rellen uit tussen betogers en de politie in onder meer Istanboel en Diyarbakir, de grootste stad in het voornamelijk Koerdische zuidoosten van Turkije.

Volgens het persbureau Dogan zijn er in Istanboel waterkanonnen en traangas ingezet. De betogers gooiden met stenen. Op videobeelden van Dogan is te zien hoe betogers een bushokje vernielen en stenen gooien naar een politievoertuig. Die reageerde met traangas en waterkanonnen om de actievoerders uiteen te jagen.

    • Jules Seegers