theater

Mephisto, Toneelgroep Maastricht, naar de roman van Klaus Mann, regie, Arie de Mol, spel: Olaf Malmberg,Hans Trentelman, Martijn van der Veen, Freek den Hartogh, Lore Dijkman, Jessie Wilms,Bram De Win,Kathrin Gramelsberger (dans), bewerking: Erik-Ward Geerlings, decor- en kostuumontwerp: Theo Tienhooven, lichtontwerp:Gé Wegman, dramaturgie: Mart-Jan Zegers, liederen: Jef Hofmeister, muziek: Ruud van der Pluijm
Mephisto, Toneelgroep Maastricht, naar de roman van Klaus Mann, regie, Arie de Mol, spel: Olaf Malmberg,Hans Trentelman, Martijn van der Veen, Freek den Hartogh, Lore Dijkman, Jessie Wilms,Bram De Win,Kathrin Gramelsberger (dans), bewerking: Erik-Ward Geerlings, decor- en kostuumontwerp: Theo Tienhooven, lichtontwerp:Gé Wegman, dramaturgie: Mart-Jan Zegers, liederen: Jef Hofmeister, muziek: Ruud van der Pluijm Ben van Duin

The Best of Laura

Laura van Dolron blikt terug in haar variant van de oudejaarsconference. Niet alleen op het afgelopen jaar, maar ook op haar theatercarrière. In deze medley van de afgelopen tien jaar komen flarden van oude voorstellingen voorbij, spreekt Van Dolron zich uit over de tijdgeest, en krijgt ze daarbij weer eens stevig weerwoord van Jean-Paul Sartre, Henry David Thoreau en Lars von Trier. T/m 30/12.

Inl. nationaletoneel.nl

Orfeo

Zanger en acteur Jeroen Willems en de Veenfabriek brengen een persoonlijke, indringende versie van het aloude Orfeo-verhaal naar de opera van Monteverdi. Willems excelleert als dramatisch zanger. De muziek is een sfeervolle combinatie van troostrijke madrigalen en hedendaagse geïmproviseerde muziek. Tijdens de voorstelling serveert kok André Amaro een mediterraan gerecht. Vanavond, 29/12, nog één keer te zien.Inl. ssba.nl

Kerstcircussen

Het Wereldkerstcircus kan zich in Carré presenteren als ‘het mooiste circus van Europa’, volgens de hyperbool die in het circus heerst. Of het echt waar is, kunnen we niet controleren, maar mooi is het in elk geval wel. Dit circus moderniseert zich zonder de traditie geheel te verloochenen. Ook Equi-Libre van Circus Cascade biedt een feestelijke voorstelling, circus op een toneelpodium, elegant geënsceneerd, in een oogstrelende vormgeving met gedempt theaterlicht. T/m 30/12 en 8/1.

Inl. stardustcircus.com, en stadsschouwburg-utrecht.nl

De morgen loeit weer aan

Poëtische, sober gebrachte toneelsolo van Felix Strategier van de roman De morgen loeit weer aan (1988) door Tip Marugg. Een eenzame, blanke man overgiet zijn nachten op Curaçao met alcohol en geeft zich over aan een kolkende herinneringsstroom. Gitarist Joeri de Graaf begeleidt de voorstelling in de sfeervolle ambiance van de Roode Bioscoop in Amsterdam met opzwepende muziek. T/m 30/12.

Inl: roodebioscoop.nl

Angels in America

Op 4 januari is in de Amsterdamse schouwburg Angels in America weer te zien: het vijf uur durende, aangrijpende epos waarin schrijver Tony Kushner de aidsepidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Bij Toneelgroep Amsterdam is het een wijs en mooi drama over eenzame mensen die steun en geborgenheid zoeken bij elkaar.

4/1, Amsterdam. Inl. ssba.nl of toneelgroepamsterdam.nl

Mephisto

Acteur Hendrik Höfgen in Mephisto (1936) van Klaus Mann is gemodelleerd naar Gustaf Gründgens: steracteur tijdens het nazibewind. In de regie van Arie de Mol bij Toneelgroep Maastricht vertolkt Olaf Malmberg Höfgens dubbelhartigheid onnavolgbaar sterk en slim. Het enge van deze voorstelling is dat ook de toeschouwer innerlijk verdeeld raakt: er is begrip én onbegrip voor Höfgens keuze. De Mol schuwt het grote effect niet, en terecht. Huiveringwekkend.

Inl. toneelgroepmaastricht.nl