‘Syrisch leger doodt acht mensen bij protesten’

Gisteren werd er onder andere in Amude gedemonstreerd tegen het regime van Assad. Foto Reuters

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat het aantal doden onder protesterende burgers in Syrië probeert bij te houden, meldt dat Syrische veiligheidstroepen vandaag acht mensen hebben doodgeschoten. Dat gebeurde op verschillende plekken in het land tijdens protesten tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Lastige taak voor waarnemers

Het overheidsgeweld vindt plaats ondanks de aanwezigheid van waarnemers van de Arabische Liga. Het hoofd van de missie liet gisteren weten dat de situatie in de stad Homs, die de laatste week zwaar belegerd werd door het leger, “tot dusverre geruststellend” was. Later zei hij dat er meer tijd nodig is om tot een oordeel te komen.

Buitenlandredacteur van NRC Handelsblad Carolien Roelants schreef gisteren dat het voor de waarnemers buitengewoon lastig is om een goed beeld te krijgen van de situatie. Roelants:

“Het is voor de maximaal 150 tot 200 waarnemers die naar Syrië komen bijna ondoenlijk om te controleren of het regime zijn troepen en zware wapens uit de steden terugtrekt en alle geweld staakt, de eerste bepaling van het Arabische vredesplan. Afgezien van Damascus en Aleppo, de grootste en rijkste steden van het land, zijn overal af en aan protesten tegen het bewind van president Assad aan de gang.”

Veel kritiek op hoofd waarnemersmissie

Syrische activisten hebben veel kritiek op het Soedanese hoofd van de waarnemersmissie, generaal Mohamed al-Dabi. Hij zou als hoofd van de militaire inlichtingendienst onder het regime van president Bashir actief hebben deelgenomen aan de repressie in de Soedanese regio Darfur. President Bashir zelf wordt gezocht door het Internationale Strafhof in Den Haag voor oorlogsmisdaden in Darfur.

Vandaag gaan de waarnemers ook naar de steden Daraa, Hamaa en Idlib om te kijken of het geweld van het Syrische leger in gestopt.

De doden die het Observatorium meldt zijn niet onafhankelijk bevestigd. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 5.000 mensen bij overheidsgeweld gedood sinds de opstand half maart begon. Omdat buitenlandse journalisten niet worden toegelaten, is het lastig objectieve berichtgeving vanuit Syrië te krijgen.

    • Lex Boon