Somaliërs in Ter Apel willen tentenprotest niet staken

De uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers die een tentenkamp hebben opgeslagen bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel, zijn niet van zins hun actie te staken. Burgemeester Kompier van Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, had de asielzoekers een ultimatum gesteld: ze moesten vanmiddag voor 14.00 uur hun protest hebben beëindigd. Een woordvoerder van de Somaliërs liet vanochtend weten dat de groep deze eis naast zich neer zou leggen.

Gistermiddag meldde de Immigratie- en Naturalisatiedienst dat de groep voorlopig onderdak krijgt, in afwachting van de behandeling van een nieuwe asielaanvraag. De Somaliërs hebben echter geen vertrouwen in een nieuwe procedure.

Een woordvoerder van de Somalische asielzoekers: „Deze oplossing geldt niet voor de hele groep en er is geen wijziging van beleid. „Welke regering haalt het in het hoofd Somaliërs terug te sturen naar een gebied dat al sinds 1990 als failed state te boek staat, een gebied dat om de haverklap door buurlanden wordt binnengevallen?”

De vluchtelingen zeggen dat zij na de afwijzing van hun asielverzoek zijn gedwongen op straat te leven. Ze eisen permanente opvang.