Somaliërs gaan toch in op aanbod IND, kamp Ter Apel opgebroken

De Somaliërs verbleven drie dagen en drie nachten in hun tentjes. Beeld NOS

Eerder vandaag vonden ze het nog een schijnoplossing, maar nu is de groep Somaliërs uit het tentenkamp bij Ter Apel toch ingegaan op een aanbod van de IND. De asielzoekers breken hun kampement op en overnachten in het dorpscentrum.

Eerder besloot de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat de Somaliërs voorlopig onderdak krijgen in afwachting van de behandeling van een nieuwe asielaanvraag. Op dat aanbod wilden de actievoerders vanmiddag niet ingaan omdat het een schijnoplossing zou betreffen. Ze willen permanente opvang voor alle uitgeprocedeerde Somaliërs in Nederland.

De NOS meldt dat burgemeester Leontien Kompier (PvdA) van de Groningse gemeente Vlagtwedde het besluit van de groep bevestigt. Eerder vandaag zag zij ervan af het kamp te ontruimen nadat de gemeente tevergeefs een ultimatum had gesteld. De groep kan niet terug naar Somalië omdat het land de leden niet toelaat.

Het bescheiden tentenkamp zal door de Somaliërs zelf worden afgebroken. In afwachting van hun nieuwe asielaanvraag zullen ze in elk geval de komende nacht kunnen doorbrengen in het centrum van het Groningse dorp.

NOS-reportage van vanmiddag, toen het nog op een patstelling leek aan te komen:

    • Jules Seegers