Sandra Smallenburg

1. Thomas Struth in K20, Düsseldorf. Groots overzicht bewijst dat Struth veruit de veelzijdigste fotograaf is van de Düsseldorfer Schule, die zich steeds weer weet te vernieuwen – dit keer met portretten van kernreactoren.

2. Jeff Wall in BOZAR, Brussel. Heel bescheiden had Wall voor zijn eigen retrospectief ook werk van zijn helden uitgekozen. Waardoor je zijn foto’s opeens in een heel ander daglicht ging zien.

3. Marijke van Warmerdam in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Haar tentoonstelling in Boijmans is als een wandeling op een mooie zomerdag, met blij stemmende videobeelden van bloesems, wolken en spelende kinderen.

4. Jeroen Eisinga in Stedelijk Museum Schiedam. Eisinga had een comeback met de meesterlijke bijenfilm Springtime, waarvoor hij in bezit werd genomen door duizenden bijen en bijna het leven liet.

5. Robert Smithson in Emmen. Het veertigjarige jubileum van Smithsons landschapskunstwerk Broken Circle/Spiral Hill betekende voor mij een eerste bezoek aan de zandafgraving bij Emmen. Onvergetelijke ervaring.