Samoa verplaatst de datumgrens en slaat dag over

Vrijdag 30 december 2011 bestaat niet voor de kleine eilandstaat Samoa. De zevendedagsadventisten die op vrijdagavond met de sabbat beginnen vinden het wat lastig, en zo’n vijfhonderd mensen zullen hun verjaardag dit jaar moeten missen, maar dat weegt voor de premier niet op tegen de winst van twee handelsdagen per week.

Het land, dat ten noordoosten van Nieuw Zeeland ligt, zal de internationale datumgrens naar het oosten verplaatsen, waardoor het zelf ten westen van deze grens komt te liggen en 24 uur vooruitgaat in de tijd. Dat werd in juni dit jaar besloten om de relatie met handelspartners Australië en Nieuw Zeeland te bevorderen.

Ook Tokelau, een eilandstaatje ten noorden van Samoa, zal 30 december overslaan. De eilanden lopen vanaf 31 december 3 uur voor op Australië, in plaats van 21 uur achter.

Volgens Keni Lesa van de Samoa Observer worden veel Samoanen moe van de „gekke ideeën” van premier Tuilaepa Sailele Malielegaoi. Zij zijn bang dat de verschuiving hun toeristen zal kosten, die afkomen op het land waar de zon tot vandaag als laatste onderging.

In 2009 zette Samoa ook al een grote stap om de relaties met landen in Oceanië en Azië te vergemakkelijken. Toen werd besloten om het verkeer links te laten rijden, zoals ook gebeurt in Australië, Nieuw Zeeland en Japan. Meer dan de helft van de van origine Samoaanse bevolking woont buiten de landsgrenzen. In Samoa, dat qua oppervlakte met Drenthe te vergelijken is, wonen 186.000 mensen. In Nieuw Zeeland wonen evenzoveel Samoanen en in Australië en de Verenigde Staten wonen tienduizenden Samoanen.

In theorie zouden de uurgrenzen 24 rechte lijnen moeten zijn, maar zeker in de Stille Oceaan kronkelt de grens om eilanden heen. Er is geen internationale organisatie die de verdeling bepaalt: landen beslissen zelf hoe ze de tijd indelen. Zo houdt China, waar volgens de traditionele indeling vijf zones zouden moeten zijn, één tijd aan voor het hele land.

In 1892 verplaatste Samoa zich juist van west naar oost ten opzichte van de datumgrens omhandel met de VS te bevorderen. Toen vond de tijdssprong op 4 juli plaats, zodat de Amerikaanse dag van de onafhankelijkheid twee keer gevierd werd. (AP)