Salariëring bankmanagers langzaam realistischer

De topmannen van de grote Amerikaanse banken zijn dit jaar niet langer verzekerd van de meest buitensporige salarispakketten. Velen kregen weliswaar loonsverhogingen die procentueel veel hoger waren dan de aandeelhoudersrendementen, maar de regionale banken in de VS laten de grote jongens van Wall Street verhoudingsgewijs ver achter zich. Nieuwe regels die de aandeelhouders zeggenschap geven over de betaling van topmanagers betekenen dat beleggers nu eindelijk over de middelen beschikken om aan te dringen op betere prestaties in ruil voor hun geld.

Diverse middelgrote Amerikaanse banken rechtvaardigen het betalen van hoge salarissen eenvoudigweg door te verwijzen naar de concurrentie. Key Corp, Huntington Bancshares en Fifth Third – allemaal gevestigd in Ohio – geven hun topmannen een basissalaris van 3 miljoen dollar. Dat is bijna net zoveel als John Stumpf krijgt voor het leiding geven aan Wells Fargo, dat vijfmaal zo groot is als de drie banken van Ohio samen.

Intussen zijn de bonussen van de topmanagers van Fifth Third, Key en de zuidelijke bank SunTrust gebaseerd op lage winstdoelstellingen, lage aandeelhoudersrendementen of andere, soortgelijke maatstaven. In 2010 hoefden deze topmensen slechts een negatief rendement te voorkomen, om uiteindelijk toch naar huis te kunnen gaan met salarispakketten van respectievelijk 5, 7 en 10 miljoen dollar. De baas van SunTrust kreeg bijna net zoveel als zijn voorganger in 2006, toen de bank nog winstgevend was – en veel meer als rekening wordt gehouden met zijn forse pensioenvoorziening.

In feite verdienen diverse topmanagers van regionale banken meer dan wat zij of hun voorgangers kregen op het hoogtepunt van de bloei, ondanks de veel slechtere financiële prestaties van de banken. Daar staat tegenover dat de topmannen van de grote firma’s op Wall Street slechts een fractie verdienen van wat een paar jaar geleden gebruikelijk was.

De betere resultaten dit jaar zullen het lastig maken de verleiding te weerstaan om de bazen van regionale banken zelfs nóg meer te betalen, ondanks het feit dat veel instellingen moeite hebben hun kapitaalkosten terug te verdienen. Voor de aandeelhouders zou het wel eens een betere optie kunnen zijn de bank te verkopen of met een concurrent te laten fuseren, waardoor fors in de kosten kan worden gesneden. Maar nu er zoveel dure bazen zijn die nog maar net aan hun baan zijn begonnen, zijn er weinigen die genoeg aandelen bezitten om een dergelijke strategie aantrekkelijk voor hun te maken.

Gelukkig zijn de aandeelhouders nu beter in staat voor hun belangen op te komen dan voorheen. Nieuwe regels van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC (Securities and Exchange Commission) verplichten bedrijven de aandeelhouders een stem te geven in de salariëring van topmanagers. Hun mening hoeft niet bindend te zijn, maar de angst voor verontwaardiging onder de aandeelhouders of het grotere publiek kan de bereidheid verminderen om met geld te gaan smijten als de prestaties middelmatig zijn.

Antony Currie

Vertaling Menno Grootveld

    • Antony Currie