‘PVV Friesland wilde OM oplichten’

De PVV in Friesland was van plan het Openbaar Ministerie op te lichten door facturen te vervalsen. Dat zegt directeur Kees de Jong van beveiligingsbedrijf Proserve Recherche vandaag in de Volkskrant. Zijn aangifte wordt door het Openbaar Ministerie in Leeuwarden behandeld.

OM vond beveiliging PVV’er niet meer nodig

Het bedrijf werd in september ingehuurd om toenmalig fractievoorzitter van de PVV Friesland Jelle Hiemstra te beveiligen. De fractievoorzitter was namelijk in zijn woning overvallen. Het OM betaalde de kosten, maar vond de beveiliging na vier weken niet meer nodig.

Hiemstra zou hebben aangedrongen op het voortzetten van de beveiliging. De partij had hier echter geen geld voor, daarom zou de partij aan De Jong hebben gevraagd declaraties te vervalsen. Het plan was om de factuur over de vier weken die het OM nog wel betaalde te verdubbelen. De Jong zou hebben geweigerd hieraan mee te werken.

‘De Jong is de weg kwijt’

Het voorstel zou zijn gedaan door Anton Melein, naast directeur van een bedrijf dat bewakers tegen piraterij levert was hij actief als beveiligingscoördinator voor de PVV. Hij zegt in de krant dat De Jong ‘de weg kwijt is’ en wil verder niet reageren.

Er ontstond wrijving tussen de PVV en De Jong toen Hiemstra eind oktober uit de PVV stapte vanwege onvrede over de anti-islam koers van Geert Wilders. De Jong kreeg die maand van de partij te horen dat hij niet bij de PVV moet zijn om geld te krijgen voor zijn geleverde diensten. Omdat de opdracht van Hiemstra kwam, zou hij ook bij hem zijn nota’s moeten indienen.

Van een advocaat van de PVV zou hij te horen hebben gekregen dat zijn bij de partij ingediende nota’s als ‘verkeerd verzonden’ worden beschouwd.

PVV wil geen euro meebetalen aan beveiliging

De nieuwe fractievoorzitter van de PVV Otto van der Galiën zegt in de Volkskrant dat de partij de beveiliging niet kan en wil bekostigen:

“Voor ons is nooit aan de orde geweest dat wij ook maar een euro zouden meebetalen aan de beveiliging van Hiemstra.”

    • Marije Willems