PostNL: grootste fraude met postzegels ooit

De postzegels werden op websites aangeboden voor een prijs ver beneden de normale waarde. Pas nadat de authenticiteitsystemen van PostNL werden aangepast, kwam de fraude aan het licht.

Het is een miljoenenstrop voor PostNL. De postzegelfraude waarvan het postbedrijf dinsdag melding maakte, is volgens een woordvoerder van het bedrijf de grootste postzegelfraude ooit.

„We zijn uiteraard bekend met valse zegels, maar in deze omvang hebben we het nog nooit meegemaakt.”

Hoe groot te schade precies is, wil PostNL niet zeggen. „Het gaat om enkele miljoenen.”

Het bedrijf deed vorige week aangifte van de fraude. De zegels werden op websites aangeboden voor een prijs ver beneden de normale waarde van de postzegels. Het postbedrijf vermoedt dat de fraude toen al enkele maanden gaande was.

De valse postzegels werden pas laat onderschept, simpelweg omdat ze heel goed waren nagemaakt. „Deze valse postzegels zijn op het oog bijna niet te onderscheiden van de echte. Onze systemen hebben het daarom in eerste instantie niet kunnen ontdekken.”

Pas nadat de zogeheten authenticiteitsystemen van PostNL werden aangepast, kwam de fraude aan het licht. Hoe die ontdekking precies werd gedaan, wil het bedrijf niet kwijt. „Als wij vertellen hoe onze veiligheidssystemen werken, geven we toekomstige oplichters te veel informatie.” Wel is duidelijk dat op de valse zegels bepaalde echtheidskenmerken ontbraken, zoals een fosforlaagje.

Het onderzoek naar de fraude is inmiddels gestart. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie. Iemand die postzegels vervalst, kan een maximum gevangenisstraf van zes jaar krijgen. (NRC)