Nieuwe eigenaar voor 't Hofnarretje

Vier van de zeven vestigingen van kinderdagverblijf ’t Hofnarretje in Amsterdam krijgen een nieuwe eigenaar. Vanmorgen was nog niet duidelijk hoeveel van de circa dertig medewerkers mee kunnen naar het nieuwe, afgeslankte Hofnarretje.

De vier vestigingen worden overgenomen door ondernemer Jipke van ’t Veen, die dat vanmorgen bekend heeft gemaakt. „Onderhandelingen over de medewerkers lopen nog”, zegt zij.

De gemeente Amsterdam had van de huidige eigenaar, Albert Drent, geëist dat hij zijn banden met het kinderdagverblijf vor 1 januari zou verbreken. Het kinderdagverblijf is in opspraak geraakt doordat Robert M. er als groepsleider kinderen heeft misbruikt.

De 40-jarige onderneemster heeft naar eigen zeggen „een dijk” aan ervaring in de kinderopvang. Van 2005 tot 2011 werkte ze als interim-manager bij kinderopvangorganisatie Catalpa. Daaraan voorafgaand had zij een eigen crèche in Amsterdam die ze in 2005 heeft verkocht, vertelt ze. Om welk kinderdagverblijf het gaat, wilde zij vanmorgen niet zeggen omdat ze „niet wil dat de pers daar op de stoep staat”.

Van ’t Veen zegt dat zij geen enkele band heeft met de omstreden eigenaar Drent. „Ik ben via een bemiddelingsbureau in de branche benaderd als mogelijke koper.” Drent wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Een commissie constateerde eerder ernstige tekortkomingen in de bedrijfsvoering bij de crèche.

’t Hofnarretje is nu niet rendabel, zegt Van ’t Veen. De bezettingsgraad is sinds het misbruik gedaald tot ongeveer 60 procent. Van ’t Veen zegt dat zij getwijfeld heeft over de overname van de crèche. „Maar het zou zonde zijn van de panden en de mooie buitenspeelplaatsen.”

Van ’t Veen wil ’t Hofnarretje een andere naam geven. Drent probeerde dit voorjaar al het verleden af te schudden door de crèche De Vlinderheuvel te noemen. De nieuwe eigenaar wil een „geheel nieuwe start”.

De gemeente noemt de overname „een stap in de goede richting”.