muziek

© Jorgen Krielen-Diemen 07-05-2006/ Jan-Willem de Vriend
© Jorgen Krielen-Diemen 07-05-2006/ Jan-Willem de Vriend

Calefax – PAN-festival

Het rietkwintet Calefax luidt het jaar uit met een feestelijke avond vol korte optredens door musici uit verschillende genres, afgewisseld met uitstapjes naar andere kunstdisciplines. Met o.a. Geert Mak, Frederic Rzewski, sho-speelster Naomi Sato en Theo Loevendie. 30 dec 19.30 uur, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam, www.calefax.nl,

Nieuwjaarsconcerten

Laagdrempelige nieuwjaarsconcerten zijn voor veel symfonieorkesten een mooie gelegenheid om de band met het publiek te versterken en verbreden. Het Noord Nederlands Orkest voert met chef-dirigent Stefan Asbury een luchtig operaprogramma uit: Verdi, Delibes, Mozart, Rossini en Offenbach, gezongen door de jonge Israëlische sopraan Hila Fahima (1987). Het Gelders Orkest, geleid door Shi-Yeon Sung, doet een beroep op de jonge gitarist Izhar Elias; naast gitaarmuziek van Rodrigo staan instrumentale delen van opera’s op het programma. Ook Het Brabants Orkest speelt operaouvertures, en enkele walsjes van Johann Strauss jr., onder leiding van Nicholas Milton. Het Nederlands Symfonie Orkest (voorheen Orkest van het Oosten) voert met chef-dirigent Jan Willem de Vriend eveneens Strauss uit, en ook het Concert voor cello en blaasorkest van Friedrich Gulda. Een echt onversneden champagneprogramma biedt het Limburgs Symfonie Orkest: louter walsen, marsen, polka’s en operette. Rotterdams Philharmonisch Orkest: Webers ouverture Oberon en Mozarts Vierde Hoornconcert; voor orkestraal siervuurwerk zorgen Les préludes van Liszt. De avond besluit met symfonische walsen en polka’s van Strauss – van Frühlingsstimmen tot An der schönen blauen Donau.

Noord Nederlands Orkest: 3-13/1, www.nno.nu. Het Gelders Orkest: 5-15/1, www.hetgeldersorkest.nl. Het Brabants Orkest: 5-9/1, www.brabantsorkest.nl. Het Nederlands Symfonie Orkest:4-8/1, www.nederlandssymfonieorkest.nl. Limburgs Symfonie Orkest: 4-8/1, www.lso.nl. Rotterdams Philharmonisch Orkest: 4-5/1,www.rpho.nl.

David Kweksilber Big Band

De David Kweksilber Big Band speelt iedere twee maanden in het Bimhuis en brengt eigenzinnige klassieke musici en topimprovisatoren samen in concerten nieuwe muziek. Op dit openingsconcert van 2012 zal de Big Band het nieuwe jaar muzikaal inluiden met een feestelijke greep uit zijn rijkgeschakeerde repertoire, vol met de nieuwste klanken uit de inspirerende Nederlandse muziekwereld. Met composities van onder andere Joost Buis, Robert Graettinger, Hilary Jeffery, Geert van Keulen, Toek Numan en Keyla Orozco. 4 jan, 20.30 uur www.bimhuis.nl

New Cool Collective

New Cool Collective staat al achttien jaar bekend om zijn unieke mix van jazz, dance, latin, salsa, afrobeat en boogaloo. Deze funky, energieke en dansbare achtkoppige formatie weet haar publiek naar het kookpunt te brengen totdat het zweet van het plafond druppelt en er geen voet meer vast op de grond blijft staan. Vanavond in de Melkweg, Amsterdam. 29 dec, 21.00 uur, www.melkweg.nl