Meer cafébezoek aan eind van de maand?

De laatste jaren is het uitgaansleven in Rotterdam niet meer wat het geweest is, mailt Michel Pikard (30) uit Barendrecht. „Het lijkt wel of er steeds minder mensen uitgaan.” Maar toen hij een paar maanden geleden ging stappen, was het een stuk drukker. Pikard vroeg de taxichauffeur of hier een verklaring voor is. „Hij zei dat aan het eind van de maand de studiefinanciering en het loon binnen zijn, waardoor veel meer mensen gaan stappen. Klopt dit? Zijn het er significant meer?”

Eerst een andere vraag: ontvangt iedereen tegen het eind van de maand zijn salaris? „De meeste bedrijven keren tussen de 21ste en 25ste van de maand uit”, zegt een woordvoerder van softwarebedrijf Unit4. In Nederland krijgen 3,1 miljoen werknemers de salarisstrook via de software van dit bedrijf. Studenten ontvangen hun studiefinanciering ook in deze periode. Uitzendkrachten worden meestal wekelijks uitbetaald, zegt een woordvoerder van uitzendbureau Randstad.

Dan het moment van uitgaan. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zegt dat er geen cijfers beschikbaar zijn. Dus maken we een rondgang langs zeven cafés en discotheken: Club Vibes, Café Parket, Café Stalles, Club Vie, OffCorso (alle in Rotterdam) en de Melkweg en club Trouw in Amsterdam. Zes van de zeven bevestigen het verhaal van de taxichauffeur: aan het eind van de maand zijn er meer klanten.

Het laatste en het eerste weekend van de maand is het in discotheek OffCorso „sowieso volle bak” met 1.200 bezoekers, zegt bedrijfsleider Nick van Eijck. Terwijl de vrijdagen in het tweede of derde weekend van de maand maar zo’n 700 mensen trekken. Club Vibes, Café Parket en Café Stalles hebben aan het eind van de maand zo’n twintig procent meer bezoekers, zegt Joris van Dongen, eigenaar van de drie zaken.

Alleen club Trouw ziet tegen het eind van de maand geen piek in de kaartverkoop. Of het druk is, hangt af van de line-up, zegt de communicatiemanager. „Veel van onze bezoekers zijn muziekliefhebber, zij komen voor het programma.” En Trouw trekt rijkere jeugd, zegt ze.

Bezoekers besteden aan het eind van de maand per persoon overigens ook opvallend meer aan drank, zeggen vijf van de zeven horecazaken.

Steven Verseput

    • Steven Verseput