‘Leger Turkije doodt per ongeluk dertig smokkelaars bij Iraakse grens’

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben bij een luchtaanval bij de Iraakse grens een groep van zo’n dertig mensen gedood. Het zou gaan om smokkelaars die per abuis aangezien werden voor Koerdische rebellen.

Dat laat burgemeester Fehmi Yaman van de stad Uludere weten aan persbureau Reuters. Turkse gevechtsvliegtuigen worden sinds augustus regelmatig in het gebied rond de grens met Irak ingezet tegen de Koerdische Arbeiderspartij PKK.


Grotere kaart weergeven

Volgens Yaman is de actie van “onacceptabel”, omdat de autoriteiten “wisten dat smokkelaars actief waren” in het gebied. Volgens een anonieme bron binnen de Turkse inlichtingendienst waren er aanwijzingen dat Koerdische rebellen de grens over zouden steken vanuit Noord-Irak en werd daarom besloten tot actie.

Het afgelopen jaar voerden Koerdische rebellen meer aanvallen uit op Turkse doelen. De PKK strijdt voor onafhankelijkheid van het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Tientallen militairen en zeker zeventien burgers kwamen sinds de zomer om het leven. Bij vergeldende luchtaanvallen van Turkije zijn al diverse keren doden gevallen. De Verenigde Staten als de Europese Unie beschouwen de Koerdische PKK net als Turkije als een terroristische organisatie.

Op 20 december arresteerden de Turkse autoriteiten nog bijna vijftig mensen, waaronder twintig journalisten, op verdenking van banden met de PKK. Onze correspondent Bram Vermeulen noemde dit een “bedreiging van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting” in Turkije. Vermeulen:

“Iedereen die ook maar zijn sympathie uitspreekt voor de Koerden of aanwezig is op een bijeenkomst waar ook Koerdische sympathisanten zijn, loopt het gevaar te worden gearresteerd. Voor de politiebureaus staan soms rijen van wel honderd meter, omdat de enorme aantallen gevangenen niet te verstouwen zijn [...] Er zitten in Turkije momenteel meer journalisten vast dan in een land als Iran of China. En het grootste probleem van gevangen zitten in Turkije is dat het wel tien jaar kan duren voordat je rechtszaak begint en je dus je onschuld kunt proberen aan te tonen.”

    • Hans Klis