Kramer plaatst zich voor EK

Schaatser Sven Kramer heeft zich gisteren in Thialf op superieure wijze geplaatst voor de EK allround, eind volgende week in Boedapest. De viervoudig Europees en wereldkampioen eindigde in 6.18,55 kort achter Bob de Jong (6.17,92) als tweede op de vijf kilometer, nadat hij een dag eerder de 1.500 meter had gewonnen. In het klassement over twee afstanden bleef hij ploeggenoot Jan Blokhuijsen voor.

„Ik ben beter dan ik had gedacht”, zei Kramer (25) na afloop. Dit seizoen keerde de TVM-schaatser terug na een jaar afwezigheid wegens fysieke en mentale problemen. In eerste instantie richtte hij zich op zijn favoriete afstand, de vijf kilometer, die hij bij wereldbekerwedstrijden in Astana won in een toptijd van 6.13,83. Hij trainde nog niet voor de korte afstanden (500 en 1.500 meter) en waakte voorafgaand aan de EK-kwalificatie voor hoge verwachtingen. Na zijn zege op de 1.500 meter in Thialf hoort Kramer ‘gewoon’ bij de favorieten voor de EK, al houdt hij zelf een slag om de arm vanwege zijn mindere sprint.

Naast Kramer en Blokhuijsen plaatsten ook Koen Verweij (derde) en Ted-Jan Bloemen (vierde) zich voor het EK. Bloemen versloeg in een rechtstreeks duel TVM-schaatser Wouter Olde Heuvel, die de race na een discutabele wissel liet lopen. Bloemen kwam met hoge snelheid uit de buitenbocht en botste op Olde Heuvel, die van binnen naar buiten ging. Daarbij duwde Bloemen zijn tegenstander. „Ik moest hem van me afhouden”, zei hij. „Echt asociaal”, vond TVM-coach Bart Veldkamp.