Kortkolom kunst

Gemeente houdt bouw van ‘nazihek’ tegen

Rotterdam. De gemeente Zandvoort wil de bouw van een hek dat is gebaseerd op dat van het voormalige naziconcentratiekamp Buchenwald stopzetten. De bouw van het kunstwerk, ontworpen door ontwerpersduo Studio Job, wordt drie maanden gestaakt. In een verklaring staat dat het ontwerp waarvoor de gemeente afgelopen zomer een vergunning gaf „in grote mate” afwijkt van het ontwerp dat later in De Wereld Draait Door werd gepresenteerd. (Novum)

Pop-artkunstenaar Rizzi (61) overleden

New York. De Amerikaanse pop-artkunstenaar James Rizzi, bekend van zijn speelse sculpturen, is maandag op 61-jarige leeftijd in zijn studio in New York overleden. Dat hebben zijn managers in Duitsland gezegd op hun website. Ze gaven geen doodsoorzaak. Rizzi werd bekend met zijn cartooneske tekeningen en 3D-constructies. Vorig jaar werd een school in Duisburg naar hem vernoemd. (Novum, AP)

Barbera directeur Filmfestival Venetië

Rotterdam. Alberto Barbera wordt de nieuwe directeur van het filmfestival van Venetië. Hij volgt Marco Müller op, die het oudste filmfestival ter wereld acht jaar leidde. Filmcriticus Barbera was tussen 1998 en 2002 ook al directeur van het festival. Sinds 2004 was hij directeur van het Nationale Filmmuseum in Turijn. Müllers vertrek heeft te maken met een meningsverschil tussen hem en de voorzitter van de Biënnale, waar ook het filmfestival onder valt. (NRC)