Kortkolom economie

Petroplus leent geld van Franse banken

Amsterdam. Een groep Franse banken is bereid om Petroplus de financiering te verschaffen die nodig is. Voorwaarde is wel dat de overige kredietverschaffers akkoord gaan met de transactie. Dat hebben de Franse ministers van financiën en industrie in een gezamenlijke verklaring op woensdagavond gemeld. De banken maken onderdeel uit van een consortium aan banken. Zij hebben een kredietlijn van 1 miljard dollar aan het Zwitserse Petroplus bevroren. Petroplus, dat vijf raffinaderijen in Europa bezit en een tijd op de Amsterdamse beurs was genoteerd, verraste de markten dinsdag met de bekendmaking van de bevriezing. Het bedrijf is momenteel in onderhandeling met zijn crediteuren en de Franse overheid ondersteunt de onderhandelingen, aldus minister van financiën François Baroin en minister van industrie Eric Besson. (Novum)

Veel winkels nemen spaarlampen niet in

Den Haag. Veel supermarktketens en winkels met drogist- en huishoudelijke artikelen nemen bij de verkoop van spaarlampen de oude spaarlampen niet in, terwijl zij daartoe wel verplicht zijn. Bouwmarkten en woonwinkels leven deze ‘oud-voor-nieuw’- regeling meestal wel goed na, zo blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie. De regeling verplicht winkeliers om bij de verkoop van een elektrisch of elektronisch product een soortgelijk afgedankt product gratis in te nemen. Uit controles met behulp van mystery- shopping bij 165 winkels van 18 ketens bleek slechts de helft van de winkels de aangeboden kapotte spaarlamp in te nemen. In Nederland zijn in de periode tussen 2008 en 2010 per jaar gemiddeld 14 miljoen spaarlampen verkocht. (NRC)