Kortkolom buitenland

Bij Turkse aanval 35 smokkelaars dood

diyarbakir. Bij een Turkse luchtaanval in het Koerdische zuidoosten van Turkije bij de Iraakse grens zijn vannacht zeker 35 mensen gedood. Volgens een plaatselijke functionaris waren de slachtoffers suiker- en benzinesmokkelaars die kennelijk door de luchtmacht voor strijders van de verboden, separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) waren aangezien. Het Turkse opperbevel hield vooralsnog vol dat het wel degelijk om strijders van de PKK ging. De PKK opereert in het zuidoosten van Turkije vanuit bases in Noord-Irak. Maar de plaatselijke zegsman verklaarde dat de autoriteiten er wel degelijk van op de hoogte waren dat er smokkelaars actief waren. Hij noemde de aanval onaanvaardbaar. (AFP, Reuters)

VS waarschuwen Iran over Hormuz

washington. De Amerikaanse regering heeft Iran gisteren scherp gewaarschuwd tegen afsluiting van de Straat van Hormuz, waarlangs bijna 20 procent van alle verhandelde olie ter wereld wordt vervoerd. De Iraanse eerste vicepresident Mohammad-Reza Rahimi dreigde dinsdag de smalle waterweg een het uiteinde van de Golf te sluiten als het Westen een olieboycot afkondigt tegen Iran wegens zijn omstreden nucleaire programma. Europa bespreekt een olieboycot. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dat afsluiting van de Straat van Hormuz „niet zal worden getolereerd”. Een woordvoerder van de Amerikaanse Vijfde vloot, die zijn thuishaven in de Golfstaat Bahrein heeft, zei dat de marine paraat is om de vrijheid van scheepvaart te waarborgen. (AP)

Britse filosoof Dummett is overleden

Rotterdam. De Britse filosoof Michael Dummett (1925) is op 27 december overleden. Dummett was tot 1992 hoogleraar filosofie aan de universiteit van Oxford. Als filosoof werd hij vooral bekend door zijn bijdragen aan de analytische filosofie en filosofie van taal en wiskunde, en door zijn ideeën over realisme en de vraag wat waar is en hoe we dat weten. Daarbij bouwde Dummett voort op het werk van Gottlob Frege. Persoonlijk was Dummett, samen met zijn vrouw, een actief bestrijder van rassendiscriminatie; daarnaast was hij een kenner van de geschiedenis van kaartspelen en tarot. Hij had zeven kinderen, van wie er twee al zijn overleden.

Proces tegen Hosni Mubarak hervat

Kairo. Na een onderbreking van drie maanden is gisteren het proces tegen de afgezette Egyptische president Hosni Mubarak hervat. De televisie toonde Mubarak (83) liggend op een ziekenhuisbed onder een groene deken. Hij zei niets tijdens de zitting. Mubarak wordt ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot het doodschieten van demonstranten tijdens de opstand tegen zijn bewind in januari/februari. Hij kan de doodstraf krijgen. Het proces gaat 2 januari verder. Mubarak zit niet in een gevangenis maar wordt in een ziekenhuis vastgehouden. Hij zou hartklachten hebben. (AP)