Kim Jong-un aangeduid als 'opperste leider'

Kim Jong-un lijkt zijn positie als nieuwe leider van Noord-Korea te hebben geconsolideerd. Bij een massale rouwplechtigheid voor zijn vorige week overleden vader Kim Jong-il duidde het ceremoniële staatshoofd Kim Yong-nam Kim Jong-un in een rede aan als „de opperste leider van onze partij, strijdkrachten en het land, die de ideologie, het leiderschap, het karakter, de deugden, de durf en de moed van grote kameraad Kim Jong-il erft”. Het is de meest uitgesproken steunverklaring van een hoge regeringsfunctionaris voor Kim Jong-un sinds de dood van zijn vader. De plechtigheid voor Kim Jong-il werd vanmorgen ondanks de bittere winterkou bijgewoond door ten minste 100.000 mensen, volgens sommige schattingen zelfs honderdduizenden.

De begrafenisplechtigheden van gisteren en vandaag werden voor zover bekend niet bijgewoond door de twee oudste zonen van Kim Jong-il. Zij waren door hun vader ongeschikt bevonden om het land te besturen.

Kim Jong-un nam vanmorgen de centrale plaats in bij de herdenking, al voerde hij zelf niet het woord. Vanaf een balkon boven het centrale plein luisterde hij, omringd door prominente militairen en zijn oom Jang Song-thaek, naar de lofredes op zijn vader. In het hele land werd drie minuten stilte in acht genomen bij wijze van respect. (AP, Reuters)