Italië kan op veiling goedkoper lenen

De kosten voor Italië om te lenen op de internationale kapitaalmarkten zijn vandaag gedaald. Normaal gesproken zou dat een positief signaal zijn dat probleemland Italië het vertrouwen van beleggers herwint. Maar het Italiaanse staatsagentschap van Financiën slaagde er niet in het beoogde bedrag op te halen bij beleggers.

Aanvankelijk hoopte Italië 8,5 miljard euro op te halen. Uiteindelijk veilde het land 7 miljard euro aan staatsobligaties. Volgens analisten betekent dit dat beleggers niet bereid zijn Italiaanse staatsobligaties te kopen tegen rentepercentages die Italië acceptabel vindt.

Bij een veiling van staatsobligaties met een looptijd van tien jaar betaalde Italië 6,98 procent rente. Bij een soortgelijke veiling vorige maand betaalde Italië nog 7,56 procent.

Het is de tweede dag op rij dat Italië een lagere rente betaalt op nieuwe staatsleningen. Gisteren veilde het land met de grootste uitstaande schuld van de eurozone 9 miljard euro aan kortlopende leningen, waar landen doorgaans lagere rentes betalen dan langlopende obligaties. Italië betaalde voor die kortlopende leningen gisteren 3,25 procent rente, ongeveer de helft van het rentepercentage dat het land vorige maande betaalde bij een soortgelijke veiling.

De Italiaanse veilingen zijn de eerste sinds de Europese Centrale Bank vorige week 469 miljard euro verstrekte aan ruim 500 Europese banken als crisismaatregel om de banksector te steunen. Italiaanse banken zouden voor 116 miljard euro hebben geleend bij de ECB. Volgens analisten heeft de ingreep van de ECB bijgedragen aan de succesvolle veiling van Italië.

Ondanks de lagere rente blijft Italië het middenpunt van de eurocrisis. Volgend jaar moet het land 450 miljard euro aan schuld opnieuw financieren. Hoe hoog de rentekosten voor Italië zullen zijn, hangt af van het vertrouwen in de hervormingsagenda van premier Monti.

Verwacht wordt dat Monti begin 2012 met hervormingen komt voor de derde economie van de eurozone. Sommige beroepen zullen waarschijnlijk van hun beschermde status worden ontdaan en het arbeidsrecht wordt naar verwachting hervormd. Italianen hopen dat de hoge benzineprijs wordt aangepakt.

Italië plots populair op obligatiemarkt: pagina 33