Iran dreigt met afsluiten van olieroute Hormuz

Maar zonder deze waterweg komt het land zelf in de problemen.

De Iraanse vicepresident Mohammad-Reza Rahimi heeft gewaarschuwd dat als het Westen een olieboycot afkondigt tegen Iran, Teheran als tegenmaatregel de straat van Hormuz afsluit. Bijna 20 procent van alle verhandelde olie ter wereld wordt via deze smalle waterweg vervoerd.

„Als ze [het Westen] sancties afkondigen tegen Iraanse olie-export, dan zal er geen druppel olie door de Straat van Hormuz komen”, zei Rahimi gisteren volgens staatspersbureau IRNA.

Voor landen als Koeweit, Irak en de Verenigde Arabische Emiraten is de Straat van Hormuz de enige manier om olie naar internationale wateren te krijgen. Maar dat geldt ook voor Iran dat al zijn havens aan de Golf heeft. Zelfs als het Westen een olieboycot tegen Iran zal afkondigen – iets waar de Europese Unie over aan het nadenken is – is het onwaarschijnlijk dat Irans grootste klant, China, daarin zal volgen. Door de enige route af te sluiten zou Iran zichzelf dus in de voet schieten.

De VS zeiden gisteren dat Iran de aandacht probeert af te leiden van het controversiële nucleaire programma.

Iran heeft de afgelopen decennia tientallen keren gedreigd de waterweg af te sluiten. Buurlanden hebben daarom een alternatieve pijpleiding gebouwd die olie over het Arabisch schiereiland naar de Indische Oceaan transporteert. Die leiding wordt deze maand in gebruik genomen. (NRC)