internationaal

Installations, part of the retrospective "Maurizio Cattelan: All" by Italian artist Maurizio Cattelan, are seen at the Guggenheim Museum in New York November 4,2011. The display of 128 works hangs from the rotunda of the museum. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: SOCIETY) TEMPLATE OUT
Installations, part of the retrospective "Maurizio Cattelan: All" by Italian artist Maurizio Cattelan, are seen at the Guggenheim Museum in New York November 4,2011. The display of 128 works hangs from the rotunda of the museum. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: SOCIETY) TEMPLATE OUT REUTERS

Maurizio Cattelan

Hij is 51, wordt nog steeds overal voor uitgenodigd, en eerder dit jaar verkocht hij nog een sculptuur voor 5,7 miljoen euro. De kunstenaar Maurizio Cattelan exposeert in het Guggenheim Museum in New York, waar 128 van zijn werken te zien zijn onder de naam All. Aan het plafond van het indrukwekkende gebouw hangen zijn iconische werken. Een van de klassiekers is het beeld van een liggende paus Paul Johannes Paulus II, in een goudkleurige mantel door een meteoriet getroffen, die met een laatste stuiptrekking nog zijn staf met kruisbeeld omhooghoudt. Cattelan is bekend om zijn felrealistische spel met de werkelijkheid. Het is niet echt, maar dat zie je pas naar twee keer kijken. Of drie keer. Dat geldt ook voor de realistische voorstelling van een knielende Hitler, met snorretje, kijkend alsof hij om vergiffenis vraagt voor zijn oorlogsmisdaden. T/m 22 jan, Guggenheim, Fifth Avenue, New York. www.guggenheim.org

Real/Surreal

De expositie Real/Surreal in Whitney Museum NY weerspiegelt de filosofische betekenis van werken uit de permanente collectie van het museum, die zich richt op de spanning en overlap die er heerste tussen twee stromingen in de twintigste-eeuwse kunst. Hoewel de term ‘realisme’ uit vele facetten bestaat, ligt er aan deze facetten een verbinding met de waarneembare wereld ten grondslag: de ondermijning van de werkelijkheid door de verbeelding en het onderbewuste, het surrealisme. Toch zijn er gelijkenissen tussen deze tegenstrijdige stromingen merkbaar die een nieuwe kijk geven op de Amerikaanse kunst van de jaren twintig, dertig en veertig. De tentoonstelling bestaat uit 65 geschilderde, getekende, en gefotografeerde werken, opgesteld op een manier die verduidelijkt hoe kunstenaars een werkelijkheid ontwikkelden waarbij de verbeelding de boventoon voert. T/m 12 febr, Whitney Museum, Madison Ave, New York. whitney.org

Ai Weiwei

Grote werken en films uit de periode 2003-2010 van de Chinese kunstenaar en politiek activist Ai Weiwei (1957) worden in het Deense museum Louisiana in Humblebaek (bij Kopenhagen) geëxposeerd. Ai Weiwei, bekend van zijn zonnebloemenvloer in Tate Modern en de ontwerper van het Vogelnest in Peking, het Olympische Stadion van 2008, werd deze zomer beschuldigd van belastingfraude en verdween een aantal maanden in de gevangenis. Vanaf 3 maart is de expositie ook in Museum De Pont, Tilburg te zien, aangevuld met de installatie Circle of Animal Heads en een overzicht van zijn videowerk. T/m 12 febr, Gammel Strandvej 13, Humlebæk. www.louisiana.dk