Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Idee voor de KNVB: hou mannen bij Ajax-AZ buiten de deur

Zo kan de sfeer bij een voetbalwedstrijd ook. Screenshot Youtube / ozlemoe

Het bekerduel tussen Ajax en AZ, gestaakt vanwege een hooligan die het veld betrad, wordt op last van de aanklager betaald voetbal zonder publiek afgewerkt. Een terechte straf? Wellicht. Maar, KNVB, het kan Zo. Veel. Leuker.

Update: Een reactie van de KNVB onderaan het artikel.

Dat bewijzen ze in Turkije, waar een bejubelde straf is bedacht voor clubs bij wangedrag van fans: hou de mannelijke fans boven de 12 jaar buiten de deur.

Tijdens een (nota bene vriendschappelijk) duel tussen de Turkse club Fenerbahce en de Oekraïense kampioen Shakhtar Donetsk stormden fans het veld op. Journalisten moesten zelfs worden geëvacueerd omdat ze werden mishandeld. De Turkse voetbalfederatie (TFF) besloot in eerste instantie dat de club uit Istanboel twee thuiswedstrijden achter gesloten deuren zou moeten spelen, maar kwam daar na ampel beraad bij wat kopjes thee op terug. En hoe.

De uitkomst van dat beraad: bij het competitieduel Fenerbahce - Manisaspor mochten alleen vrouwen en kinderen naar binnen. Gratis. Want, zo beargumenteerde de TFF, op deze manier worden spelers en televisiekijkers de ongemakkelijke, stille wedstrijden zonder toeschouwers bespaard, én beseft men wat ook alweer het leuke is aan de sport.

Het gevolg:

http://youtu.be/E5hNapNrgnc

41.000 vrouwen en kinderen die laten zien (en op zes octaven hoger dan gebruikelijk) laten horen wat sfeer is. Het uitspelende team werd niet met gejoel onthaald, maar met een ongebruikelijk hard applaus. Er werd niet met staven gegooid, maar met bloemen. Het beviel de TFF zo goed, dat de ‘straf’ nu een regel is. Elk team wiens fans zich misdragen, speelt niet in een leeg stadion, maar enkel zonder volwassen mannen.

Waarom niet bij Ajax-AZ?

Een goed idee voor de KNVB? Waarom niet. Ajax - AZ is een wedstrijd die normaal gesproken nogal wat sfeer in een stadion kan losmaken, mits er geen gekken het veld op vliegen. Nu zal de pot op 19 januari in een unheimlich lege ArenA worden overgespeeld en dat is voor niemand leuk, en al helemaal geen structurele oplossing.

Twitter avatar Gvanderwiel Gregory van der Wiel Ajax - AZ wordt opnieuw gespeeld.. lekker dan, daar gaat mn goal :(

Natuurlijk, die-hard mannelijke fans worden benadeeld. Maar dat worden ze nu natuurlijk net zo goed. Bij The Guardian legt voetbaljournalist Ally Fogg uit waarom het zo’n goed idee is van de TFF:

“De collectieve straf is al uitgedeeld - al de volwassen, mannelijke fans worden toch al uitgesloten als gevolg van de actie’s van een minderheid. Als we aannemen dat weinig tot geen vrouwelijke fans bij de verstoring betrokken waren die tot de sanctie leidde, dan lijkt dit een redelijk alternatief. Maar belangrijker nog: voetbalclubs wereldwijd zoeken al jaren naar bezoek van meer vrouwen en families en, wellicht ironisch, Fenerbahce kan zo op de lange termijn profiteren van het aantrekken van duizenden nieuwe fans.” - Ally Fogg bij The Guardian

Mocht de maatregel van de TFF zorgen voor meer vrouwelijke aanwas op voetbaltribunes, dan is de vraag of de aanwezigheid van vrouwen in stadions bijdraagt aan minder incidenten rond de velden. Zo ja, dan zou dat betekenen dat de ‘straf’ niet alleen op korte termijn een probleem verzacht, maar ook op de lange termijn het hooliganisme kan terugdringen.

Dat is natuurlijk een utopie. Ook Fogg gelooft daar niet in. Volgens hem zíjn stadions dezer dagen meestal al veiliger plaatsen dan ze in de jaren tachtig waren. Bovendien wijst een Brits onderzoek uit dat de ruwheid van het spel en de gekanaliseerde agressiviteit van voetbal juist ook bij vrouwelijke fans in de smaak valt. Tachtig procent van vrouwelijke voetbalfans zei dat de atmosfeer in stadions nooit, of bijna nooit, te macho of agressief was.

Twitter avatar thomasacda Thomas Acda Is er nou niemand die een juiste beslissing kan nemen!?Duel tussen Ajax en AZ zonder publiek overgespeeld: http://t.co/9c3CpKrj
#nuiphone

Feit blijft dat ook de voetballers van Fenerbahce na hun pot tegen Manisaspor te spreken waren over de sfeer. Aanvoerder Alex de Sousa liet zich ontvallen:

“Deze herinnering zal mij altijd bijblijven. Je ziet niet elke dat zoveel vrouwen en kinderen bij een wedstrijd.” - Alex de Sousa, Fenerbahce

Middenvelder Omer Aysan van tegenpartij Manisaspor:

“Het was zo’n leuke en prettige atmosfeer.” - Omer Aysan, Manisaspor

Kortom, KNVB, probeer het eens. Ajax - AZ, 50.000 vrouwen en kinderen, nul incidenten. Waarom niet?

Update 20.58 uur: Na enig aandringen laat de KNVB-woordvoerder weten dat het initiatief van de Turkse voetbalbond in Nederland ‘niet aan de orde’ is:

“De KNVB heeft kennis genomen van het initiatief van de Turkse voetbalbond. Het bestuur betaald voetbal heeft besloten om de wedstrijd zonder publiek te laten spelen om enerzijds de voortgang van het toernooi te waarborgen en anderzijds een signaal richting de club en het publiek af te geven. Een dergelijk initiatief is in deze situatie dan ook niet aan de orde.”

Update 20.02 uur: Een woordvoerder van de KNVB laat aan nrc.nl weten dat er vanuit de bond in verband met het kerstreces niet gereageerd zal worden op ons idee.