Het was één, twee, drie, vier stappen te ver

Ajax heeft er niet alles aan gedaan om het incident in het duel tegen AZ te voorkomen, zegt de voetbalbond.

De bekerwedstrijd wordt in zijn geheel overgespeeld.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen wilde „een sterk signaal” geven. In zijn ogen draagt vooral Ajax schuld aan het gestaakte bekerduel vorige week tegen AZ. Nadat de aanklager van de KNVB de Amsterdamse voetbalclub al een schikkingsvoorstel had gedaan van één voorwaardelijke thuiswedstrijd zonder publiek en een boete van 10.000 euro, wordt Ajax ook nog sportief gestraft. Het bestuur betaald voetbal besloot gisteren dat Ajax-AZ donderdag 19 januari om 14.30 uur zonder publiek in Amsterdam in zijn geheel wordt overgespeeld. AZ-doelman Estéban mag gewoon meedoen en het optreden van AZ-trainer Gertjan Verbeek blijft onbestraft.

Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax, vindt dat de Amsterdamse club daarmee „zwaar wordt gestraft”. „Juridisch gezien hebben we beperkte middelen om wat tegen deze uitspraken te doen. Daarom zullen wij ons bij het schikkingsvoorstel en het besluit van het bestuur betaald voetbal onder protest neerleggen”, aldus Slop in een verklaring. AZ komt volgens een bericht op de website van de club „in verband met vakanties en tijdsverschillen” vandaag pas met een reactie.

Het duel tussen Ajax en AZ in de achtste finales van het bekertoernooi werd vorige week woensdag gestaakt nadat de negentienjarige Ajax-supporter Wesley van W. AZ-doelman Estéban had belaagd. De keeper van AZ deelde op zijn beurt een paar rake schoppen uit waarvoor hij een rode kaart kreeg van scheidsrechter Bas Nijhuis. AZ-trainer Verbeek stormde woedend de grasmat op en haalde daarop zijn spelers van het veld. Later zou Verbeek verklaren dat de veiligheid van zijn spelers in het geding was.

De aanklager betaald voetbal trok een dag na het incident de rode kaart van Estéban in en besloot vervolgens AZ geen sanctie op te leggen voor het eigenhandige optreden van Verbeek. Ajax heeft gisteren wel een schikkingsvoorstel gekregen, omdat de club volgens de aanklager „niet alles in het werk heeft gesteld” om te voorkomen dat de fan het veld betrad. De voorwaardelijke straf van één duel zonder publiek heeft een proeftijd van twee jaar.

Het bestuur betaald voetbal heeft naar eigen zeggen ook de schuldvraag mee laten wegen in het besluit om de wedstrijd over te laten spelen. Volgens Van Oostveen was het „onrechtvaardig” geweest om de wedstrijd vanaf de 37ste minuut uit te laten spelen. Dan was Ajax met een 1-0 voorsprong en een man meer in het veld aan het restant begonnen. Het duel uitspelen met Estéban op het doel van AZ was geen optie, omdat de doelman op het moment van staken al was weggestuurd.

Van Oostveen is van mening dat Ajax blaam treft: „Er is iemand in het stadion met een stadionverbod, die dronken is. Die man roept meerdere keren iets over de keeper. Hij kan naar beneden lopen. Dat is al één stap te ver. Hij kan zich begeven op het invalidenterrein. Dat is twee stappen te ver. Hij kan zich begeven op het veld. Drie stappen te ver. En hij valt vervolgens de doelman aan. Vier stappen te ver.”

Het bestuur betaald voetbal wil een sterk signaal afgeven dat het de KNVB ernst is op te treden tegen supportersgeweld. Van Oostveen voelde er echter niets voor om Ajax uit het bekertoernooi te zetten. „Misschien was dat in een internationale competitie wel de consequentie geweest, maar dat willen wij niet. Voetbal is een feest en het moet een feest blijven”, stelde Van Oostveen, die nogmaals pleitte voor een verscherping van de voetbalwet.

Van Oostveen stuurt in navolging van Engeland aan op stadionverboden met een meldingsplicht. Als het aan hem ligt komt de belager van Estéban „nooit meer in een stadion”. „Ik zie dit als een zeer ernstig vergrijp. De zwaarste sanctie is voor mij nog niet zwaar genoeg.” Volgens de richtlijnen van de KNVB wordt een levenslang stadionverbod pas opgelegd bij zeer ernstige vergrijpen zoals poging tot doodslag.

AZ-doelman Estéban liet afgelopen week vanuit Costa Rica weten dat hij eventuele excuses van Van W. zou aanvaarden. Estéban verontschuldigde zich voor zijn eigen gedrag, maar deed wel aangifte. Van W. zal vandaag voor de politierechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van poging tot zware mishandeling. Ajax legde de supporter eerder al een stadionverbod van dertig jaar op en wil ook financiële schade op hem verhalen.

Het duel tussen Ajax en AZ zal grotendeels voor lege tribunes worden afgewerkt. Beide clubs mogen met een afvaardiging van veertig mensen naar de wedstrijd komen. Daarnaast zijn de media welkom verslag te doen. De supporters die een kaartje voor Ajax-AZ hadden, hebben geen recht op restitutie. Ajax wil bezien of ze de aanhang op een andere manier in het vervolg van het bekertoernooi tegemoet kan komen.

De winnaar van Ajax-AZ speelt op 1 februari thuis tegen GVVV, dat actief is in de Topklasse. Op 22 januari staat het competitieduel AZ-Ajax op het programma.

    • Koen Greven