Hamas haalt staf weg uit bloedig Syrië

Temidden van de bloedige onrust in Syrië heeft de Palestijnse moslimfundamentalistische organisatie Hamas het grootste deel van haar staf uit haar hoofdkwartier in Damascus weggehaald. Er zijn plannen gemaakt om het leiderschap als de veiligheidssituatie verder verslechtert naar andere landen te verhuizen. De hoogste leider van Hamas, Khaled Meshaal, gaat dan naar Qatar. Dat hebben hooggeplaatste Hamas-leden in de Palestijnse gebieden gezegd.

Syrië is de belangrijkste Arabische bondgenoot van Hamas, dat de Gazastrook bestuurt. Zijn hoofdkwartier staat al meer dan tien jaar in Damascus en president Assad heeft de organisatie toegestaan Syrië te gebruiken voor militaire training en haar wapens geleverd.

Maar de opstand tegen het regime in Damascus heeft Hamas in een lastige positie geplaatst. De Verenigde Naties schatten dat overheidsgeweld tegen demonstranten en andere oppositie-activisten sinds half maart meer dan 5.000 mensen het leven heeft gekost. Hamas wil niet daarmee worden geassocieerd. Meshaal volgt de laatste tijd een pragmatische koers. Met name heeft hij gezegd dat Hamas zich nu concentreert op niet-gewelddadig protest tegen de Israëlische bezetting.

Intussen verspreidden Arabische waarnemers zich over Syrië om te kijken of de regering haar troepen en zware wapens uit de steden terugtrekt en een einde maakt aan het geweld conform het vredesplan van de Arabische Liga. Maar volgens oppositiegroepen zijn er in de twee dagen sinds tot dusverre 60 waarnemers arriveerden zeker 39 mensen door het leger gedood. Er is geen onafhankelijke bevestiging van de dodentallen.

De oppositie maakt daaruit op dat de Arabische missie niets voorstelt. Volgens een woordvoerder vand e Syrische Nationale Raad, de grootste oppositie-organisatie, „heeft de missie absoluut geen mandaat, geen gezag, geen tanden”.

Gisteren kwamen 775 gevangenen vrij. Volgens de oppositie zitten er zeker 100.000 mensen vast. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigde het regime er gisteren van honderden gevangenen naar legerbases te hebben overgebracht om hen voor de waarnemers te verbergen. (Reuters, AP)