Grote brand verwoest theater Helmond - ‘kubuswoningen Piet Blom uitgebrand’

De vlammen slaan uit het theater in Helmond. Beeld: screenshot Omroep Brabant

Theater ’t Speelhuis en vier tot zes kubuswoningen in Helmond zijn vanavond verwoest door een brand. Dat heeft burgemeester van Helmond Fons Jacobs donderdagavond gezegd. Het vuur is niet overgeslagen naar de naastgelegen bibliotheek.

Bij de brand is niemand gewond geraakt. De brandweer heeft het vuur volgens de burgemeester omstreeks 22.00 uur redelijk onder controle. Hij verwacht wel dat de brandweer nog zo’n acht uur bezig is met blussen.

Volgens een politiewoordvoerder zijn minstens twintig kubuswoningen en appartementencomplex De Kloosterhof ontruimd vanwege de rook die bij het vuur vrijkomt. Hoeveel mensen exact zijn geëvacueerd, is onduidelijk. Bewoners worden opgevangen in onder meer een hotel en een sportcentrum.

De gemeente adviseert inwoners ramen en deuren gesloten te houden vanwege de rookontwikkeling. Vooralsnog zijn er voor zover bekend geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijgekomen.

Ook worden mensen opgeroepen het centrum van Helmond te mijden en doorgaande wegen naar het centrum vrij te houden voor de hulpdiensten. Burgemeester Jacobs heeft een noodverordening afgekondigd voor de omgeving van ’t Speelhuis, om de hulpdiensten de ruimte te geven.

Het vuur brak rond 18.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in het theater aan het Speelhuisplein. Omroep Brabant wist te melden dat het is ontstaan bij het mengpaneel in de grote zaal.

Het uit meerdere kubussen bestaande theater is ontworpen door de in 1999 overleden Piet Blom en werd in 1977 officieel geopend. Het theater was een rijksmonument. Behalve het theater zijn ook de kubuswoningen in Helmond en Rotterdam van zijn hand.

Ook de in 1972 gemaakte tentdoekschildering op de wand en het plafond van achthonderd vierkante meter van de in 2010 overleden schilder Har Sanders die zich in de theaterzaal van ’t Speelhuis bevond, is verloren gegaan. Burgemeester Jacobs noemde de brand eerder op de avond een ‘echte ramp’. Volgens hem kan het theater nooit meer op dezelfde wijze herrijzen.

“Het is een van de mooiste gebouwen die we hier hebben. Dit is letterlijk en figuurlijk een zwarte dag voor Helmond.”

Belangrijk gebouw in het oeuvre van Blom

Het theater is een belangrijk werk in het oeuvre van Blom. Hij plaatste ’t Speelhuis in de jaren zeventig temidden van de kubuswoningen waarmee hij internationaal doorbrak. De kubussen op palen zijn bekend uit Rotterdam, maar Blom bedacht ze oorspronkelijk voor Helmond.

De zoon van de overleden architect, Abel Blom, heeft aan Omroep Brabant alvast optimistisch laten weten dat het theater wel degelijk makkelijk te herbouwen is:

“Het theater is er gekomen met een explosie en gaat nu heen met een expolosie. Wat dat betreft past het mooi. Maar het is heel eenvoudig te herbouwen. Alle tekeningen hebben we en het is zo’n uniek ding. Ik zou dus zeggen: herbouwen.”


Grotere kaart weergeven

    • Lex Boon