Gedetineerde dood na incident met bewakers

Een gedetineerde van het penitentiair psychiatrisch centrum Overmaze in Maastricht is op Tweede Kerstdag overleden. Justitie bevestigde gisteren de dood van de man, maar doet geen mededelingen over de precieze omstandigheden. De rijksrecherche onderzoekt de zaak. Volgens De Telegraaf werd de gedetineerde tijdens een worsteling met bewaarders in de houdgreep genomen. Daarbij zou hij onvoldoende lucht hebben gekregen. Justitie spreekt in elk geval tegen dat een ambulance te laat zou zijn gekomen. De gedetineerde overleed in het ziekenhuis. Overmaze was oorspronkelijk een normale gevangenis. Sinds december 2009 bestaat de inrichting uit een penitentiair psychiatrisch centrum en een forensisch psychiatrisch centrum (tbs-kliniek).Begin dit jaar pleegde een tbs’er zelfmoord in Overmaze. De Telegraaf maakt gisteren melding van nog een recent zelfmoordgeval in de Maastrichtse inrichting. Ook zou een gedetineerde met kanker niet de juiste behandeling hebben gekregen en zijn overleden. Justitie kan de laatste twee gevallen niet bevestigen. (NRC)