Formatie Bosnië rond

Nu kunnen de Bosniërs een aanvraag voor EU-lidmaatschap indienen.

De leiders van Bosnische moslims, Serviërs en Kroaten hebben gisteren de formatie van een nieuw kabinet afgerond en een begroting goedgekeurd die het land moet behoeden voor een financiële ineenstorting.

Hiermee komt een einde aan de veertien maanden durende politieke impasse in Bosnië-Herzegovina. In oktober 2010 vonden de parlementsverkiezingen plaats.

De zes leiders van de grootste politieke partijen kwamen ook tot overeenstemming over een groot aantal wetten die Bosnië moeten klaarstomen om een aanvraag voor lidmaatschap van de Europese Unie in te dienen. Het regeerakkoord maakt het bovendien mogelijk om fondsen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds te ontvangen. Die zijn hard nodig om de Bosnische economie op te lappen.

Sinds het einde van de burgeroorlog van 1992-1995 bestaat Bosnië uit twee delen – de Servische Republiek en de Federatie van Bosnië en Herzegovina – die verenigd zijn door een centraal bestuur. (Reuters)