film

scene uit de film The Help (2011) FOTO: Disney "THE HELP" TH-097 (left to right) Bryce Dallas Howard is Hilly Holbrook, Sissy Spacek is Missus Walters and Octavia Spencer is Minny Jackson in DreamWorks Pictures' drama, "The Help", based on the New York Times best-selling novel by Kathryn Stockett set in Jackson, Mississippi in 1963. Ph: Dale Robinette ©DreamWorks II Distribution Co., LLC.  All Rights Reserved.

The Help

The Help volgt het leven van zwarte huishoudsters in het Mississippi van de jaren ’60. Skeeter (de erg schattige Emma Stone), dochter uit een gegoede familie in Mississippi, heeft literaire ambities en wil hun persoonlijke levensverhalen bundelen in een boek. Het is 1962 en het blanke Zuiden van de VS is enerzijds volledig gesegregeerd, en anderzijds volledig afhankelijk van het zwarte huispersoneel dat het honds behandelt. Skeeter haalt hulp in de huishouding Aibileen (de erg waardige Viola Davis) en haar collega’s over om anonieme informanten te zijn voor haar boek.

Tinker Tailor Soldier Spy

Het is niet verwonderlijk dat de Zweed Tomas Alfredson na zijn wereldwijze succes met de vampierfilm Let the Right One In (2008) John le Carrés beroemde spionageroman Tinker, Tailor, Soldier, Spy (1974) voor het witte doek bewerkte. We bevinden ons in de Koude Oorlog. George Smiley, superspion met pensioen, wordt teruggeroepen naar ‘The Circus’ om de dubbelagent in de top van de dienst te ontmaskeren. Le Carré baseerde zijn boek op de waargebeurde geschiedenis van de Britse dubbelspion Kim Philby, die in 1963 ontmaskerd werd. Maar TTSS heeft niets van een gebaseerd-op-ware-gebeurtenissen-film. Er is zelfs nauwelijks een plot. De onmiskenbare spanning komt van andere dingen. Van sfeer en suggestie.

Nova Zembla 3D

De eerste grote Nederlandse film in digitaal 3D, vooral bedoeld als familiefilm, is een fraaie kijkdoos van de vaderlandse historie. In de film ontbreekt een dramatisch keerpunt – een climax waarin alles samenkomt. Blijft over een film die getuigt van grote ambitie en veel durf – technisch gezien een geweldige prestatie.

We Need to Talk About Kevin

Het is taboe om te zeggen dat je niet van je kind houdt. De Amerikaanse auteur Lionel Shriver schreef over deze ambivalente moedergevoelens in haar dit jaar verfilmde roman We Need to Talk About Kevin (2003). Hoofdpersoon Eva, fantastisch gespeeld door Tilda Swinton, krijgt een lastige huilbaby (Kevin), die als puber een afschuwelijke daad pleegt. Regisseur Lynne Ramsay maakte een klamme nachtmerrie van een moeder die een monster baarde – of vormde?

The Artist

Luchtige, perfect geslaagde Franse hommage aan Hollywood en de zwijgende film. The Artist geldt als een Oscarkandidaat in meerdere categorieën, waaronder beste acteur: Jean Dujardin als zelfingenomen held van de stille film George Valentin. The Artist biedt een droomwereld die historisch is, maar ook exotisch en opwindend als Avatar.

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Mission: Impossible – Ghost Protocol begint in een gevangenis in Moskou, waar Ethan Hunt (Tom Cruise) een straf uitzit. Een spectaculaire uitbraak met hulp van zijn team volgt. De film snelt van het ene spektakel naar het andere, maar dit keer is het niet alleen een spel; deze keer is Hunt serieus.