Espresso met Cruijff en Van Gaal

Johan Cruijff kijkt als een tevreden mens terug op 2011. Hij praat dan ook graag met Louis van Gaal over de hoogtepunten uit het shownieuws van het afgelopen jaar. De ontslagen coach van Bayern München heeft volgens Cruijff meer verstand van celebs dan van voetballers. ‘Beyoncé staat op knappen,’ zegt Van Gaal. ‘Dat zou zomaar nog de belangrijkste gebeurtenis van dit jaar kunnen worden.’ Cruijff schudt zijn hoofd. ‘En het huwelijk tussen William en Kate dan?’ vraagt hij.

Johan Cruijff (links) en Louis van Gaal. Foto's NRC / Bas Czerwinski (Cruijff) en Reuters

Celebs

Johan Cruijff kijkt als een tevreden mens terug op 2011. Hij praat dan ook graag met Louis van Gaal over de hoogtepunten uit het shownieuws van het afgelopen jaar. De ontslagen coach van Bayern München heeft volgens Cruijff meer verstand van celebs dan van voetballers. ‘Beyoncé staat op knappen,’ zegt Van Gaal. ‘Dat zou zomaar nog de belangrijkste gebeurtenis van dit jaar kunnen worden.’ Cruijff schudt zijn hoofd. ‘En het huwelijk tussen William en Kate dan?’ vraagt hij. ‘Dan vond ik het huwelijk tussen Jan Smit en Liza véél mooier,’ zegt Van Gaal. ‘En wat vond je van het huwelijk tussen Kate Moss en hoe heet die muzikant?’ vraagt Cruijf. ‘Jamie Hince,’ zegt Van Gaal enthousiast. ‘Die ja,’ roept Cruijff. ‘Te veel bloemen,’ antwoordt Van Gaal. ‘Ik had het idee dat ik naar een homohuwelijk aan het kijken was. De bruidsmeisjes droegen kransjes, in de sluier van Kate zaten bloemetjes en het boeket bestond uit madeliefjes en camelia’s.’ Cruijff neemt een slokje espresso. ‘Ik zei toch dat hij geen verstand van voetbal heeft,’ zegt hij.

Ik vraag Johan Cruijff en Louis van Gaal wat ze van de weigerambtenaar vinden. ‘Is Johan een weigerambtenaar?’ vraagt de oud-coach van Bayern. ‘Nee,’ zegt Cruijff. ‘Ik ben nog altijd commissaris van Ajax.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Een weigerambtenaar is iemand die zou weigeren om ons te trouwen.’ Van Gaal spuugt zijn espresso uit. ‘Ik wil helemaal niet met jou trouwen,’ zegt hij. ‘Nooit van mijn leven!’ Cruijff schudt weer zijn hoofd. ‘Ik ook niet met jou,’ zegt hij. ‘Wat valt er dan te weigeren?’ ‘Niks,’ antwoordt Cruijf. ‘De weigerambtenaar is waarschijnlijk de enige in de wereld die blij is met ons.’

    • Ernest van der Kwast