DNB: woningmarkt gunstig voor starter

De dalende huizenprijzen en de lage hypotheekrente bieden kansen voor starters op de woningmarkt. De financieringslasten voor een gemiddelde woning zijn ten opzichte van 2008 met 18 procent gedaald. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een bulletin van vanochtend.

Wegens de stilstand op de woningmarkt zijn de gemiddelde woningprijzen sinds augustus 2008 met ongeveer 10 procent gedaald. Ze liggen nu op het niveau van 2006. Tegelijkertijd is het besteedbare inkomen in de laatste zes jaar gestegen en is de hypotheekrente relatief laag. Huishoudens kunnen momenteel „voor hetzelfde bedrag een betere woning” kopen, schrijft DNB.

Het herstel van de woningmarkt begint bij mensen die voor het eerst een huis kopen, stelt de centrale bank verder. Starters kunnen „een keten van verandering” brengen. Eigenaren van een eerste huis kopen daarna vaak een duurdere woning en voor de eigenaar van deze woning geldt weer hetzelfde. „Het sentiment op de woningmarkt slaat om als huizen zoveel betaalbaarder worden dat het vertrouwen bij starters om woningen te kopen terugkeert”, zo besluit het bulletin.

Net als veel andere consumenten zijn starters nog wel huiverig om een huis te kopen, signaleert DNB. Mogelijk speculeren starters bewust op verdere prijsdalingen, of aarzelen ze nog omdat de prijzen zakken, denkt de centrale bank.

Het risico van wachten is dat de hypotheekrente zou kunnen stijgen. Ook wijst DNB op het tijdelijke voordeel van de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. Deze stimuleringsmaatregel wordt op 1 juli 2012 ingetrokken, waardoor de aanschaf 4 procent duurder wordt, al blijft verlenging een politieke optie.

Voor bestaande huiseigenaren en voor banken is de daling van de huizenprijzen nadelig. Eigenaren die hun woning voor 2008 kochten moeten hun huis nu vaak voor een lager bedrag verkopen. Voor verstrekkers van hypotheekleningen, zoals banken, betekent de daling van de huizenprijzen dat de waarde van het onderpand voor de lening verder daalt.