diversen

Ouwehoeren

Ouwehoeren is een filmportret van de tweelingzussen Fokkens, die een leven lang op de Wallen werkten. Het woord ‘ouwehoeren’ komt van het oeverloze gezwets van oude hoeren, die met praten hun klanten paaien. Maar ouwehoeren is ook ouderwets Amsterdams. Het is de sociale lijm tussen mensen onderling, die het dagelijks bestaan dragelijk en aangenaam maakt. Louise en Martine Fokkens zijn er meester in. Samen zijn ze met regisseur Rob Schröder te gast in het Amsterdamse filmhuis Rialto, waar ze na afloop van de voorstelling vragen van het publiek beantwoorden. 30 dec, 15.00 uur. Filmhuis Rialto Amsterdam, www.rialtofilm.nl

Nieuwjaar in het bos

Begin januari heeft het bos een doodse aanblik. Maar is dat echt zo? Wie goed kijkt en luistert, kan er nog genoeg ontdekken tijdens een stevige boswandeling, als frisse start van het nieuwe jaar. Ganzen die overvliegen, spechten die voedsel zoeken, struiken die hun dikke knoppen beschermen tegen de kou. De eerste tekenen van het nieuwe groeiseizoen zijn al te zien. Een wandeling om een frisse neus te halen en onderweg te ontdekken dat het bos bij Nationaal Park Zuid-Kennemerland in januari al weer aan het nieuwe jaar begonnen is. 1 jan, 11.00 uur-12.00 uur, Santpoort Noord. www.np-zuidkennemerland.nl

Portugal aan de Maas

Al varend door de Rotterdamse havens en langs de skyline, speelt Quatro Ventos Portugese blues. Onder leiding van zanger, gitarist en songwriter Emanuel Pessanha neemt dit muzikale kwartet zijn publiek mee op een reis door de fadomuziek. Aan boord wordt een buffet aangeboden bestaande uit speciale Portugese kazen, olijven, chorizo, vers fruit, verschillende soorten noten en diverse soorten stokbrood. Tevens worden Portugese wijnen geserveerd. Partyschip Jorina, 29 dec, 19.00-22.00 uur. www.barcodofado.nl

Muzikale rondleiding

Het J.O.N.G.ensemble geeft een muzikale rondleiding in de tentoonstelling Rubens, Van Dyck & Jordaens in de Hermitage Amsterdam. Het ensemble, bestaande uit acht blazers, een bassist en een slagwerker, liet zich inspireren door de Vlaamse meesters en brengt met deze muzikale route een ode aan de barokmuziek en de Rubensvrouw.

4 jan, 17.00 uur. Hermitage Amsterdam, www.hermitage.nl