Dierenfiguurtjes

Ik heb al jaren geen oliebol meer gegeten. De afgelopen drie jaar verbleef ik tijdens de jaarwisseling in het buitenland en de jaren daarvoor vierde ik het met studiegenoten. Geld voor oliebollen gaven we toentertijd liever uit aan de bubbeltjeswijn en de tijd die het kost om ze zelf te bakken staken we liever in dingen zoals bijslapen en kroeghangen.

Vroeger was het een heel ander verhaal. Ik was jarenlang de trouwe assistent van mijn moeder die elke jaarwisseling op rij zwetend boven de frituurpan oliebollen stond te bakken. Met een muts op en een sjaal om in de koude garage vanwege de bakluchtjes. En met een ijslepel, want aan al het andere gereedschap bleef het beslag hinderlijk kleven.

Wat mijn moeder en ik ondanks al die jaren ervaring nooit in de vingers hebben gekregen was de kunst van het ronde oliebollen bakken. Dierenfiguurtjes, dat was wel onze specialiteit. En nog steeds blijk ik een groot talent voor misvormde oliebollen te hebben.

Vorige week was mijn eerste solosessie en naar verwachting haalde ik een konijn en een kangoeroe uit het vet. Ik maakte de oliebollen wel iets anders dan vroeger, namelijk met een hartige vulling in plaats van een zoete, maar daar zal het niet aan gelegen hebben. Gelukkig smaakt een oliebollenkonijn net zo goed als een ronde.

Voor een flinke schaal oliebollen:

500 gram bloem

25 gram verse gist

halve liter lauwwarme melk

1 ei

1 el gedroogde Italiaanse kruiden

olie om in te frituren

zout en peper uit de molen

100 gram gegrilde paprika uit pot

100 gram oude kaas

Snijd de paprika en kaas in hele kleine stukjes, ongeveer ter grootte van een rozijn, en houd ze apart. Los de gist op in een deel van de melk. Meng de bloem met wat versgemalen peper en zout en de Italiaanse kruiden in een grote kom. Maak een kuiltje in de bloem en giet daar het melkmengsel in. Roer goed door elkaar, voeg een ei toe en de rest van de melk en mix met een mixer tot een glad beslag. Voeg dan de kaas en paprika toe en mix nogmaals tot alles goed verdeeld is.

Dek de het beslag af met een theedoek en laat een uur rijzen op een warme tochtvrije plek.

Frituur de oliebollen vervolgens op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Laat goed uitlekken en afkoelen en bewaar in een goed afsluitbare doos.

Met de vulling kan naar hartenlust worden gevarieerd. Zongedroogde tomaatjes, ui, olijven of salami zijn bijvoorbeeld ook het proberen waard. Onthoud wel dat er niet meer dan 200 gram vulling kan worden gebruikt per 500 gram bloem.

Houdt u toch liever van zoete oliebollen, laat dan de kruiden, peper, kaas en paprika achterwege en vervang door rozijntjes en appels.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg