Vier maanden cel voor Ajax-hooligan - ‘leek me prachtig veld op te gaan’

Wesley van W. moet zes maanden de cel in, waarvan twee voorwaardelijk, voor het incident rondom Ajax-AZ vorige week. De rechter in Amsterdam legde hem tevens een behandelverplichting en een meldplicht op tijdens wedstrijden van Ajax, AZ en het Nederlands elftal.

De 19-jarige man uit Almere viel AZ-keeper Esteban Alvarado aan en zei vanmiddag dat het hem ‘prachtig’ leek om het veld van de ArenA te betreden. De rechter acht de aanklacht - poging tot zware mishandeling met voorbedachte rade - volledig bewezen. Daarbij wogen de omstandigheden van het delict zwaar mee, aldus de rechtbank.

“Zelfs voor iemand met uw IQ (71, red.) is helder dat dit niet kan. (…) U verziekt het plezier van mensen, ouders en kinderen die naar het spelletje komen kijken.” - toelichting rechter in Amsterdam.

Eerder vanmiddag liet Van W. tegenover de rechter in Amsterdam weten dat hij zijn eerdere verklaring over het incident bestrijdt. Hij zei Esteban nooit geraakt te hebben, maar alleen de intentie te hebben gehad de Costa Ricaan te laten schrikken door hem een schop op zijn been te geven. Het Openbaar ministerie verweet hem echter zware mishandeling waarbij ernstig letsel maar net is voorkomen. De advocaat van de verdachte verdedigde tevergeefs dat het niet kwam tot een schop, maar slechts een sprong.

Meldplicht tijdens wedstrijden Ajax, AZ en Oranje

AT5 weet te melden dat de verdediging van Van W. onder meer bestond uit een verwijzing naar een incident tijdens zijn jeugd. Hij zou als tweejarige bijna gestikt zijn in een ijsje en daardoor psychische problemen hebben. Zelf zei hij te drinken tot hij dronken is, grenzen dan wegvallen en dat ‘nee’ zeggen dan geen optie is.

De rechter verplicht Van W. tot behandeling van dit probleem omdat hij hierdoor de afgelopen jaren “een behoorlijk nat strafblad” opbouwde. Verder moet hij dus in elk geval en vier maanden de cel in. Mocht hij binnen twee jaar opnieuw de fout ingaan, komen daar nog twee maanden bij. Tijdens die proeftijd geldt bovendien een meldplicht tijdens elke wedstrijd die Ajax, AZ en het Nederlands elftal spelen.

‘Niet het type’

Van W’s advocaat Geert Jan van Oosten pleitte vanmiddag juist nog voor een forse werkstraf, met daarbij een celstraf die volledig voorwaardelijk is. Hij achtte de aanklacht van zware mishandeling niet bewezen en vindt bovendien dat de hooligan “niet het type” is voor kalme voorbedachte rade. Van Oosten zei tevens dat het voorkomen van herhaling van dit soort gedrag door Van W. reeds is afgedekt door onder meer het stadionverbod dat hem is opgelegd.

De Almeerder bleek al een stadionverbod te hebben, maar wist toch de ArenA binnen te komen. Ajax legde hem eerder deze week alsnog een nieuw verbod van dertig jaar op. Bovendien wil de club de geldboete die het kreeg van de KNVB verhalen op Van W.

    • Jules Seegers