Burgemeester gaat niet over tot ontruiming Somalisch tentenkamp

De actievoerdende Somalische asielzoekers bij hun tentenkamp in Ter Apel. Foto YouTube / RTV Noord

Burgemeester Leontien Kompier van de gemeente Vlagtwedde gaat niet over tot ontruiming van het Somalisch tentenkamp bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Gisteren stelde de burgemeester nog een ultimatum dat vanmiddag afliep. Dat meldt de NOS.

RTV Noord meldt dat de groep demonstrerende Somaliërs inmiddels is gegroeid tot 48. De Somaliërs protesteren sinds Tweede Kerstdag bij het centrum tegen hun naderende uitzetting. In Somalië zouden ze niet veilig zijn. De groep eist opvang, een verblijfsvergunning en respect voor hun mensenrechten.

Somaliërs niet akkoord met aanbod IND

Eerder besloot de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat de Somaliërs voorlopig onderdak krijgen in afwachting van de behandeling van een nieuwe asielaanvraag. Op dat aanbod wilden de actievoerders niet ingaan omdat het een schijnoplossing zou betreffen. Ze willen permanente opvang voor alle uitgeprocedeerde Somaliërs in Nederland.

De NOS meldt dat burgemeester Kompier vanmiddag naar het tentenkamp gaat om met de groep te praten. Ze hoopt dat de Somaliërs uit zichzelf willen vertrekken, zei ze tegen Radio 1. Kompier:

“Ik heb mij de afgelopen dagen op de achtergrond gehouden. Ze hebben nu hun punt kunnen maken en hun podium is ruimhartig met media-aandacht beloond.”

De burgemeester maakt zich zorgen over de veiligheid van de groep asielzoekers. Ze wees erop dat donderdag de verkoop van vuurwerk is begonnen.


Grotere kaart weergeven

    • Lex Boon