Boycot Musical Awards

Twee musicalproducenten werken niet langer mee aan de Musical Awards, de jaarlijkse prijzenregen voor prestaties op musicalgebied. De bedrijven Albert Verlinde Entertainment (o.a. Ramses) en De Graaf & Cornelissen (De Zangeres zonder Naam), hebben geweigerd hun voorstellingen en de artiesten die erin meespelen, voor te dragen voor een nominatie. Ook zullen ze niet meer met scènes uit hun nieuwe musicals te zien zijn op het prijzengala.

„De Awards moeten democratischer worden”, zegt producent Ruud de Graaf. De onvrede heeft onder meer te maken met het feit dat de vakjury vorig jaar is vervangen door een nominatiecommissie die uit tientallen leden bestaat – naar het voorbeeld van de Oscars. En ook met de tv-uitzending van het gala, die dit najaar van de AVRO naar RTL4 was verhuisd en daar was gedegradeerd tot een aflevering van het praatprogramma Life4You .

„Het moet radicaal anders”, aldus De Graaf. Zo wijst hij op de mogelijkheid de prijzen onder te brengen bij de VSCD, de vereniging van schouwburgdirecteuren, die jaarlijks de toneel-, dans- en cabaretprijzen uitreikt.

De stichting Musical Awards is in 2000 opgericht door producent Joop van den Ende en wordt tot op de dag van vandaag privé door hem gefinancierd. „We zijn vastbesloten door te gaan met de Awards”, verklaart stichtingsvoorzitter Hans van Veggel. „Het bestuur heeft nu besloten toch ook producties van Verlinde en De Graaf & Cornelissen voor te leggen aan de nominatiecommissie. We willen niet dat de betrokken artiesten de dupe worden van het gedrag van hun producenten.”

Van Veggel deelt de kritiek op het laatste gala, zegt hij. „De AVRO liet ons vorig jaar weten het niet te willen uitzenden. Toen zijn we op tamelijk korte termijn terechtgekomen bij RTL. Maar wat ons betreft zijn er de volgende keer drie kandidaten voor de uitzending: RTL, SBS of de publieke omroepen.”

    • Henk van Gelder