Bouw ‘Buchenwaldhek’ voorlopig stilgelegd

Het omstreden ontwerp van Studio Job zoals getoond in De Wereld Draait Door wijkt af van het door de gemeente vergunde bouwwerk. Screenshot DWDD / VARA

In Zandvoort is de bouw van een omstreden hek dat doet denken aan het toegangshek van het voormalige concentratiekamp Buchenwald voorlopig stilgelegd. Het door de gemeente vergunde bouwwerk “wijkt in grote mate af” van het ontwerp dat in de tv-uitzending van De Wereld Draait Door is getoond, zo stelt de gemeente Zandvoort.

Update 16.46 uur: De bouw van een ‘Buchenwaldhek’ is nu volledig van de baan. De ontwerpers laten weten het design te veranderen.

Gemeente zoekt grond om bouw tegen te gaan

De gemeente Zandvoort op haar website:

“Gelet op de ontstane onrust en zorg dat er een afwijkend ontwerp wordt gebouwd, laat het college van B&W op dit moment nagaan of er grond is om de bouw alsnog tegen te gaan. In overleg met de aanvrager is afgesproken dat het kunstwerk de komende drie maanden niet wordt geplaatst.”

Bij de beoordeling van de bouwaanvraag zegt de gemeente geen aanleiding te hebben gehad om het bouwwerk als aanstootgevend te bestempelen. Maar na het zien van DWDD wel. In de uitzending werd een bouwtekening getoond waarbij aan de poort een bel was bevestigd met daarop de tekst ‘suum cuique’. De Duitse vertaling, Jedem das Seine, stond boven de poort van concentratiekamp Buchenwald.

Voor dit ontwerp gaf de gemeente Zandvoort een vergunning af:

De bouwtekening waarvoor de gemeente Zandvoort een vergunning verleende. Bron gemeente ZandvoortDe bouwtekening waarvoor de gemeente Zandvoort een vergunning verleende. Bron gemeente Zandvoort

‘Kunstwerk wordt gebouwd zoals in de aanvraag staat’

Het hek wordt gebouwd in opdracht van Jack Bakker, voormalig topman bij ING Real Estate en eigenaar van het landgoed Groot Bentveld. Burgemeester Meijer en wethouder Göransson spraken afgelopen vrijdag met hem. In dat gesprek heeft Bakker benadrukt dat hij het kunstwerk laat bouwen zoals het in de aanvraag staat omschreven.

‘Ontwerp is goedkope pr-stunt’

NRC-kunstredacteur Tracy Metz noemt het ontwerp een goedkope pr-stunt:

Twitter avatar tracymetznrc Tracy Metz Job Smeets In DWDD over zijn Buchenwald-hek rond een landgoed: tja onze taak is iconische beelden te maken. Wat een slap gelul zeg
Twitter avatar tracymetznrc Tracy Metz Goedkope pr-truc van Job Smeets, hek en tafellaken met Buchenwald-motief. Maar ja, #DWDD beeft inderdaad toegehapt. Dus het heeft gewerkt

Ontwerper Job Smeets van Studio Job sprak begin deze maand over zijn ontwerp in De Wereld Draait Door, Tracy Metz diende hem van repliek:

Eerder deze maand riep het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Zandvoort op om de werkzaamheden te laten stoppen.