Belaagd in functie: 59 procent

Dit jaar was 59 procent van alle werknemers met een publieke taak slachtoffer van verbaal of fysiek geweld.

Het gaat dan niet alleen om hulpverleners, maar ook om bijvoorbeeld treinconducteurs, medewerkers van sociale diensten en deurwaarders. Overigens is het geweld de laatste jaren wel afgenomen. In 2007 was nog 66 procent slachtoffer. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vooral rond de jaarwisseling vindt er veel geweld plaats. Vorig jaar raakten met Oud en Nieuw zeven politieagenten gewond. Verder waren er 173 gevallen van geweld tegen ambulancepersoneel, brandweerlieden en agenten. Verdachten van zulk geweld kunnen binnenkort langer in voorarrest worden gehouden. (NRC)

Sire is een campagne tegen geweld tegen hulpverleners begonnen: www.handenaf.nl