Begin en einde Stones is blues

Shine a Light (Martin Scorsese, 2008 Canvas, 22.50 - 00.55 uur

Voor Shine a Light, de concertfilm die Martin Scorsese in het najaar van 2006 over The Rolling Stones maakte, selecteerde leadzanger Mick Jagger behalve bekende krakers als ‘Jumpin’ Jack Flash’ en ‘Satisfaction’ ook onbekender werk, waaronder de bluessong ‘Champagne & Reefer’ en zelfs het eerste nummer dat Jagger en Keith Richards ooit samen schreven, ‘As Tears Go By’. Jaggers commentaar: „Wasn’t that sweet?”

Die originele keuze haalt de band op een aangename manier uit de routine. Aanvankelijk vroeg Jagger Scorsese om een megaconcert op het strand van Rio de Janeiro te filmen, maar gelukkig overtuigde de regisseur hem ervan dat een intieme opzet een betere film zou opleveren.

Shine a Light toont de Stones op hun best: een pompende bluesband met een prettig ordinair randje, virtuoos vastgelegd door Scorsese’s achttien camera’s in het sfeervolle Beacon Theatre, New York. Tussendoor maakte Scorsese een geniale keuze uit archiefmateriaal – fragmenten uit de jaren 60 en 70, toen de Stones nog controversieel waren. Lang geleden, maar Scorsese maakt aannemelijk dat er een lijn loopt tussen de rebellen van toen en de mannen op het podium.

Gastoptredens van Jack White, bluesman Buddy Guy en Christina Aguilera onderstrepen het thema van Shine a Light: de Stones laten zien waar ze het allemaal vandaan hebben gehaald. De blues kun je blijven spelen tot je omvalt.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn