BBC kiest voor elf vrouwen en panda in 2011

Hoe vrouwvriendelijk is de BBC? Nadat de Britse omroep eerder deze maand louter mannen nomineerde als sportpersoonlijkheid van het jaar – terwijl de Britse sportvrouwen het in 2011 beter deden dan de mannen – ontstond gisteren opnieuw ophef over een lijstje.

Want de vrouwen van 2011 zijn volgens de BBC elf vrouwen en één panda. Tian Tian is door China uitgeleend aan de dierentuin van Edinburgh, samen met mannetje Yang Guang. Maar die werd niet genomineerd voor de mannenlijst. Dat leidde tot felle reacties, met name op Twitter waar #pandagate een paar uur lang het meest gebruikte woord was in het Verenigd Koninkrijk. Anderen wezen erop dat twee andere vrouwen alleen maar op de lijst stonden door hun huwelijk: de echtgenote van prins Albert van Monaco en de hertogin van Alva.

De BBC zegt dat het geen serieuze verkiezing is, zoals de Persoon van het Jaar van Time. Bovendien is dit niet de eerste keer dat er een dier op de lijst staat. Op de mannenlijst van 2009 stond de karper Benson; cartoonfiguur Peppa the Pig haalde vorig jaar de vrouwenlijst. Toen klonk nauwelijks commentaar.