AEX sluit met winst - euro zakt iets verder weg

Op de op een na laatste handelsdag van het jaar is de AEX met 1,3 procent winst op 310,76 punten gesloten. De euro, die gisteren de laagste stand van het jaar bereikte, zakte nog iets verder weg naar 1,2919 dollar.

Wisselende resultaten veiling staatsobligaties Italië

Vanochtend waren alle ogen van de beleggers op de veiling van staatsobligaties in Italië gericht. Een sterk gedaalde rente zou erop kunnen wijzen dat de door de Italiaanse regering aangekondigde hervormings- en bezuinigingsmaatregelen effect hebben op het financiële vertrouwen. De resultaten waren wisselend. De Italiaanse overheid trachtte 8,5 miljoen euro op te halen met de veiling van vier verschillende soorten staatspapier, maar verkocht voor 7 miljard euro aan staatsleningen.

De rendementen op drie- en tienjarige staatsobligaties van Italie daalden respectievelijk naar 5,62 procent en 6,98 procent, tegen 7,89% en 7,56% bij de vorige veiling. De obligaties met een looptijd tot april 2018 en september 2021 kenden echter een hogere rente-opslag. De rente-opslag kwam respectievelijk uit op 7,42% en 6,70%, waar bij de vorige veiling de percentages respectievelijk 4,52% en 5,77% bedroegen.

De beurzen reageerden er niet echt op. “De aandelenmarkt lijkt er langzaam aan te wennen,” aldus de door persbureau Dow Jones geraadpleegde handelaar Tim Linger van vermogensstrateeg Antaurus. Goede Amerikaanse macrocijfers wisten de aandelenmarkten wel een positieve impuls te geven.

Andere Europese beurzen ook in de plus

Ook andere Europese beurzen eindigden vandaag in de plus. In Frankfurt werd een winst van 1,3 procent genoteerd, Londen eindigde 1,1 procent in de plus en de beurs in Parijs pakte 1,8 procent winst.

Wall Street opende eerder vandaag met een kwart procent in de plus.

    • Lex Boon