2011 in top drie van warmste jaren - natste zomer in een eeuw

De winter liet het vrijwel afweten, de lente was extreem zacht, de zomer uitzonderlijk nat en de herfst zonnig. Foto NRC / Arjan de Jongh

Met een gemiddelde van 10,9 graden staat dit jaar in de top drie van de warmste jaren sinds 1901. De derde plaats wordt gedeeld met 2000, 1999 en 1990, meldt het KNMI vandaag. De eerste plaats wordt gedeeld door 2006 en 2007, toen het gemiddeld 11,2 graden was.

Het KNMI spreekt van een ‘opmerkelijk’ jaar.

“De winter liet het vrijwel afweten, de lente was extreem zacht, recorddroog en zeer zonnig, de zomer uitzonderlijk nat en somber, waarna de herfst uitblonk in zon, warmte en droogte.”

De laagste temperatuur werd dit jaar gemeten in het Noord-Brabantse Volkel, waar het op 30 januari 8,5 graden onder 0 was. In Eindhoven en het Gelderse Hupsel werd het op 30 juni met 34,5 graden het warmst.

Wat regen betreft was het Gelderse Deelen met 980 millimeter het natst. Maastricht was met 635 millimeter het droogst. Bij Hoek van Holland werden de meeste zonuren gemeten (1970). Het Drentse Eelde was met 1725 zonuren het somberst. Het landelijke gemiddelde was 1840 zonuren. Daarmee was het een zonnig jaar, want het gemiddelde is 1639.

Deze zomer geen enkele zomerse dag in De Bilt

Het jaar begon na een onstuimige winter met een ‘extreem zachte’ lente. Dat kwam vooral door april, die samen met de april van 2007 de zachtste was sinds 1706. De lente was volgens het KNMI de droogste in zeker een eeuw. Er viel 49 millimeter regen tegenover 172 millimeter normaal.

De zomer was juist weer de natste in ruim een eeuw. Er viel 350 millimeter regen tegenover 225 millimeter normaal. Mede door de vele regen was het relatief koel. Vooral in juli, toen het in De Bilt gemiddeld 15,9 graden was. Dat is twee graden kouder dan het langjarig gemiddelde.

In De Bilt werd afgelopen zomer zelfs geen enkele zomerse dag genoteerd. Daarvan kan worden gesproken als de temperatuur boven de 25 graden uitkomt. Na de koele zomer volgden echter weer zachte maanden met zomerse dagen tot in oktober.

    • Lex Boon