Weer

In de meeste regio’s viel de afgelopen dagen weinig neerslag. Dat gaat veranderen. Oorzaak is een verplaatsing van de straalstroom, een rivier van lucht op grote hoogte met actieve storingen. Rond de Kerst koerste de straalstroom nog grotendeels ten noorden langs Nederland. Nu zakt hij zuidwaarts af. Dat betekent toenemende wisselvalligheid en wind in Nederland en verse sneeuw in de Alpen.

Vanavond en vannacht waait het aan zee af en toe hard. Er zijn brede opklaringen, maar vooral in de noordelijke helft van het land ook een paar buien. Het koelt af tot 5 graden.

Morgen overdag breiden de buien zich over het land uit. In het noorden hagelt het soms. Bij zonsopkomst kan het nog even fraai zijn, maar de zon verliest terrein. Maxima liggen rond 8 graden, met een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten, aan zee soms hard.

Vrijdag wisselen zon en bewolking elkaar af en valt soms een regen- of hagelbui. Op Oudjaarsdag krijgt de zon niet of nauwelijks ruimte en zijn er perioden met regen. Wel doet de wind het rustig aan. Later stroomt vanuit het zuidwesten zachtere lucht binnen met temperaturen die oplopen naar 10 graden. Het nieuwe jaar begint zeer mild, maar eveneens wisselvallig.