Waarnemers vinden situatie in Syrische stad Homs ‘geruststellend’

Een delegatie waarnemers van de Arabische Liga, afgelopen vrijdag na de bomaanslagen in Damascus. Foto Reuters via Syrisch staatspersbureau SANA

De situatie in de Syrische stad Homs, die de laatste week zwaar belegerd werd door het Syrische leger, is “tot dusverre geruststellend”. Dat zei het hoofd van de waarnemersmissie van de Arabische Liga vanochtend.

De waarnemers arriveerden gisteren in Homs om te controleren of het Syrische regime zich aan zijn belofte houdt om het geweld tegen burgers te stoppen. Het hoofd van de waarnemersmissie, Mustafa Dabi, zei vanochtend dat de waarnemers “niets beangstigends” in Homs hebben gezien:

“Er waren een aantal plaatsen waar de situatie niet goed was. Maar er was niets beangstigends op het moment dat wij daar waren. Het was rustig en er vonden geen gevechten plaats.”

Dat de situatie in Homs momenteel rustig is lijkt niet onwaarschijnlijk. Gisteren maakten activisten al melding van de terugtrekking van tanks uit de stad. Het leger zou echter ook een groot aantal tanks hebben verstopt in regeringsgebouwen en een evenementenhal. In de dagen voor gisteren kwamen er volgens activisten nog zeker 23 mensen om het leven door geweld van het leger.

De waarneming dat de situatie in Homs rustig is vindt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, die voor NRC Handelsblad over Syrië schrijft, een opmerkelijke omdat er de laatste dagen nog berichten waren over plassen bloed op straat. Roelants heeft echter wel een mogelijke verklaring voor het oordeel van de waarnemers:

“Het waarnemersteam bestaat uit 150 tot 200 mensen en die moeten de situatie in heel Syrië controleren. Er blijven maar twintig waarnemers in Homs, een stad waar 800.000 mensen wonen. Zij worden natuurlijk ook begeleid door de Syrische autoriteiten en kunnen zo gemakkelijk gemanipuleerd worden. Het is voor de waarnemers buitengewoon lastig om een goed beeld van de situatie te krijgen.”