‘VS aan Israël: militaire aanval Iran bij overschrijding ‘rode lijnen”

Military personnel place a flag on a submarine during the Velayat-90 war games by the Iranian navy in the Strait of Hormuz in southern Iran December 27, 2011. Iran threatened on Tuesday to stop the flow of oil through the Strait of Hormuz if foreign sanctions were imposed on its crude exports over its nuclear ambitions, a move that could trigger military conflict with economies dependent on Gulf oil. REUTERS/IIPA/Ali Mohammadi (IRAN - Tags: POLITICS MILITARY ENERGY)
Military personnel place a flag on a submarine during the Velayat-90 war games by the Iranian navy in the Strait of Hormuz in southern Iran December 27, 2011. Iran threatened on Tuesday to stop the flow of oil through the Strait of Hormuz if foreign sanctions were imposed on its crude exports over its nuclear ambitions, a move that could trigger military conflict with economies dependent on Gulf oil. REUTERS/IIPA/Ali Mohammadi (IRAN - Tags: POLITICS MILITARY ENERGY) Militair personeel van een Iraanse onderzeeër tijdens een oefening in de Straat van Hormuz. Iran dreigt deze te blokkeren bij de instelling van een olie-embargo tegen Iran. Foto Reuters / Ali Mohammadi

De Amerikaanse regering probeert in het geheim Israël ervan te verzekeren dat de VS militaire acties in Iran zullen uitvoeren als bepaalde “rode lijnen” overschreden worden door het regime in Teheran. Dat meldt The Daily Beast.

Eerder reageerde Israël ontsteld op de uitlatingen van de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta, die waarschuwde tegen militaire aanvallen op het vermeende kernwapenprogramma van Iran. Volgens Panetta zouden dergelijke acties onbedoelde en destabiliserende gevolgen hebben voor de regio en een “laatste uitweg” moeten zijn in de oplossing van het hoog opgelopen diplomatieke conflict met Iran. Na een formele klacht van de Israëlische ambassadeur in Washington, Michael Oren, zou de regering van president Barack Obama Israël nu willen verzekeren dat het land niet alleen staat bij een militaire interventie - als allerlaatste optie.

Mogelijk olie-embargo EU

Israël stuurt al jaren aan op een hardere aanpak van de regering in Teheran, die zich in het verleden openlijk uitsprak voor de vernietiging van Israël. In november verscheen een langverwacht rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) waarin staat dat Iran verdacht wordt van het uitvoeren van experimenten met als doel het ontwikkelen van nucleaire wapens. Israël riep de internationale gemeenschap in een reactie op alles te doen om de dreiging van een nucleair Iran te stoppen.

Ondertussen hebben onder andere de VS, Canada en Groot-Brittannië al harde sancties tegen Iran ingesteld, zoals het stilleggen van het financiële verkeer en het opleggen van reisverboden aan personen die verbonden zijn aan het Iraanse kernprogramma.

Iran wil Straat van Hormuz blokkeren, VS zullen dat niet ‘tolereren’

De EU discussieert nog over uitbreiding van bestaande sancties tegen Iran. Die sancties zouden eind januari moeten ingaan. Franse pogingen om een Europees embargo op de import van Iraanse olie in te stellen, stuitten eerder op verzet van sommige landen in de Europese Unie, zoals Griekenland.

Volgens bronnen binnen de olie-industrie zal Saoedi-Arabië de olieproductie opschroeven om het verlies aan Iraanse olie te compenseren. Vandaag waarschuwde Iran opnieuw dat bij een mogelijk olie-embargo, Iran de Straat van Hormuz blokkeert met oorlogsschepen, meldt persbureau AP. Door deze passage wordt een zesde van de wereldolieproductie vervoerd.

De Vijfde Amerikaanse Vloot, gestationeerd in Bahrein heeft bij monde van een woordvoerder al laten weten een blokkade niet te accepteren. Tegenover persbureau Reuters zei de zegsman “dat elke ontwrichting” van de “vrije stroom van goederen en diensten” in de Hormuz door Iran, dat zich hiermee zou “onttrekt” aan de internationale gemeenschap, “niet geaccepteerd” wordt.