Voornemen: Harira eten bij Solo

Deze jaarwisseling neem ik me maar niet te veel voor. Ik kan mezelf wel opdragen vaker naar de sportschool te gaan, minder te drinken of minder vaak chagrijnig te zijn, maar ik kan op drie vingers uittellen dat als ik me aan a en b weet te houden, het met c niet goed zal aflopen,

Deze jaarwisseling neem ik me maar niet te veel voor. Ik kan mezelf wel opdragen vaker naar de sportschool te gaan, minder te drinken of minder vaak chagrijnig te zijn, maar ik kan op drie vingers uittellen dat als ik me aan a en b weet te houden, het met c niet goed zal aflopen, dus laat ik het maar zitten dit jaar.

Mijn enige voornemen is om op korte termijn weer bij restaurant Solo te gaan eten. Niet alleen omdat dat zo’n fijn restaurant is – ik schreef er al eerder over in deze rubriek – maar ook om mijn steun te betuigen aan de medewerkers, die een moeilijke tijd achter de rug hebben. Mohamed El Harouchi, de even getalenteerde als bescheiden chef van Solo, kreeg eind november een ernstig auto-ongeluk. Inmiddels is hij buiten levensgevaar, maar zijn herstel verloopt langzaam. Solo staat nu onder leiding van souschef Gerrit van den Berg, die al jaren met El Harouchi samenwerkt en diens gecompliceerde, bijzondere gerechten door en door kent.

Vandaag het recept van mijn eigen versie van Harira, de Marokkaanse soep met onder andere linzen en selderij. Er zijn ontzettend veel verschillende varianten van dit gerecht, dat traditioneel tijdens de ramadan, ’s avonds na het verbreken van de vasten, wordt geserveerd en bij feestelijke gelegenheden. Laat ik me bij nader inzien toch nog twee dingen voornemen: om op de feestelijke dag dat ik hoor dat chef El Harouchi weer achter het fornuis staat eerst lang door de kamer te dansen en daarna deze soep te maken.

Zet de kikkererwten een nacht in de week. Smeer de kippendijen in met zout, peper en citroensap. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en bak hierin op halfhoog vuur de kip aan beide zijden aan.

Laat het niet te hard gaan. Haal de kip uit de pan, zet het vuur nog iets lager, voeg de fijngesneden ui toe en laat deze tien minuten smoren. Roer er dan een theelepel kaneel, twee theelepels komijn en een heel klein beetje harissa door en laat alles even goed warm worden.

Doe dan de linzen, de kikkererwten, de fijngesneden knoflook en bleekselderij erbij en roer goed. Leg de kip op de linzen, voeg bijna twee liter water toe en laat alles aan de kook komen. Doe een deksel op de pan en laat de soep een uurtje heel zachtjes koken.

Haal dan de kippendijen eruit en giet de soep door een zeef in een schone pan. Haal het kippevlees van de botjes en doe het bij de soep.

Breng de Harira op smaak met zout en versgemalen peper. Schep in een mooie kom en sprenkel er een beetje citroensap over.

Harira

voor 6-8 personen:

50 g boter

3 kippendijen

2 stengels bleekselderij

2 worteltjes

1 ui

3 knoflooktenen

75 g kikkererwten

75 g rode linzen

harissa

kaneel

komijnpoeder

citroen